У черкаському повітрі збільшився рівень діоксиду та оксиду азоту і формальдегіду

У черкаському повітрі збільшився рівень діоксиду та оксиду азоту і формальдегіду

Державний моніторинг в галузі охорони атмосферного повітря у місті Черкаси здійснюється лабораторією спостережень за забрудненням атмосферного повітря Черкаського обласного центру з гідрометеорології на трьох стаціонарних постах: № 2 – центр (вул. Святотроїцька, 68), № 3 «О» – мікрорайон «Дніпровський» (вул. Гетьмана Сагайдачного, 146), № 4 «О» – мікрорайон «Перемога» (вул. Конєва, 4).

На цей час у повітрі міста контролюються 4 основних та 13 специфічних забруднюючих речовин, включаючи 8 важких металів та бенз/а/пірен. Відбір проб повітря проводиться чотири рази на добу в 01, 07, 13, 19 годин за місцевим часом. Змін у складі мережі спостережень за період січень-грудень 2018 року не відбулось.

За звітний період лабораторія проаналізувала 18675 проб повітря, у тому числі по основних інгредієнтах – 9357, та по специфічних – 9318 (50% ). План програми спостережень виконаний на 100 % від річного як по пробам, так і по визначенням.

Черкаська область – одна з провідних в Україні виробників продукції сільського господарства та харчової промисловості. Серед інших галузей слід виділити хімічний комплекс, який представлений низкою підприємств, з яких виділяються ПАТ «Азот», підприємство енергетики – ПАТ «Черкаське хімволокно», ВП «Черкаська ТЕЦ», ТОВ «Група Венето», ТОВ «Черкаська продовольча компанія». Вклад викидів забруднюючих речовин від автотранспорту знаходиться на рівні, а то і перевищує обсяги викидів підприємств.

З метою оцінки ступеня забруднення повітря використовуються гранично допустимі концентрації: середньодобова та максимально-разова.

У порівняльному аналізі забруднення атмосфери використовуються середньорічні концентрації шкідливих речовин:
У черкаському повітрі збільшився рівень діоксиду та оксиду азоту і формальдегідуУ черкаському повітрі збільшився рівень діоксиду та оксиду азоту і формальдегіду

Вміст важких металів в повітрі міста Черкаси змінювався в межах норми (дані спостережень надійшли за 10 місяців), перевищень середньомісячних ГДК не було відмічено.

Для розрахунку комплексного індексу забруднення атмосфери /ІЗА/ по м. Черкаси використовувалися п\’ять найбільших ІЗА за рік по місту:

пил /3 клас небезпеки/;
діоксид азоту /3 клас небезпеки/;
аміак /4 клас небезпеки/;
формальдегід /2 клас небезпеки/;
оксид вуглецю /4 клас небезпеки/.
ІЗА за 2018 рік склав 6,24 (5<ІЗА<7), що вважається підвищеним рівнем забруднення.
ІЗА в порівнянні з 2017 роком збільшився у 1,1 рази за рахунок зростання середньорічних концентрацій за вмістом діоксиду азоту та формальдегіду.

За вмістом діоксиду азоту найбільші максимальні концентрації зафіксовані у І кварталі, за вмістом сірководню – у квітні та серпні, аміаку – у червні, серпні та вересні, формальдегіду – у травні, серпні та жовтні, оксиду вуглецю – у січні.

Спостерігалося збільшення максимальних концентрацій за вмістом пилу в літній період через зменшення днів з опадами та підвищення природної запиленості на відкритому грунті.

Найбільші середньомісячні концентрації відмічалися за вмістом діоксиду азоту у І кварталі та травні, аміаку – у ІІ та ІІІ кварталах, формальдегіду – у ІІ кварталі, сірководню та оксиду вуглецю протягом року без змін. Найбільш забрудненими залишаються мікрорайон «Д» та центр міста.

Максимальні концентрації в порівнянні з 2017 роком зменшилися за вмістом оксиду вуглецю на ПСЗ № 4 у 1,5 рази, діоксиду азоту на ПСЗ № 2,4 у 1,2 рази та аміаку на ПСЗ № 2,3 у 1,2 та 1,3 рази, оксиду азоту на ПСЗ № 4 у 1,1 рази, пилу на всіх постах, сірководню на ПСЗ № 2 у 1,2 рази та на ПСЗ № 4 у 2 рази. Збільшилися максимальні концентрації за вмістом діоксиду сірки на ПСЗ № 2,4 у 1,1 та 2,1 рази, оксиду вуглецю в центрі міста у 1,7 рази, аміаку на ПСЗ № 4 у 1,3 рази, формальдегіду на ПСЗ № 3 у 1,6 рази.

Зменшилися середньорічні концентрації в порівнянні з 2017 роком за вмістом пилу на ПСЗ № 2,3 вдвічі, аміаку на ПСЗ № 4 у 1,3 рази. Збільшилися за вмістом діоксиду азоту на ПСЗ № 3 у 1,4 рази, оксиду азоту на ПСЗ № 4 у 1,5 рази, формальдегіду на ПСЗ № 3 у 1,2 рази. Вміст інших домішок залишився майже без змін.
Високе забруднення /вище 5 ГДК м. р./ у 2018 році у місті не зафіксовано.

Тенденція зміни середнього рівня забруднення атмосферного повітря за останні 5 років характеризувалася зниженням за вмістом діоксиду сірки, сірководню та аміаку, збільшенням – діоксиду та оксиду азоту, формальдегіду. По іншим домішкам рівень забруднення не змінився. За вмістом важких металів зменшення спостерігалося майже по всім домішкам крім цинку та нікелю.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x