«Про забруднення Дніпра потрібно кричати» – гідрометеоцентр

«Про забруднення Дніпра потрібно кричати» – гідрометеоцентр

Ситуація коли у літній період у водоймі гине риба, стоїть сморід, розмножуються синьо-зелені водорості, вода має зелене забарвлення, а при цьому санітарні показники за даними деяких установ в нормі – не є нормальною, інформують в Черкаському обласному гідрометцентрі.
Так, у серпні 2018 року на річці Рось, яка є притокою річки Дніпро, були зафіксовані випадки масової загибелі риби, а риба – це живий індикатор якості природної води.

Факти свідчать про хімічне забруднення поверхневої води стічними водами. Так, лише у м. Черкаси близько 14 випусків зливової каналізації не обладнані очисними спорудами. Тобто дощові стічні води, які забруднені речовинами органічного та мінерального походження, нафтопродуктами, біогенними речовинами та важкими металами, з вулиць і тротуарів напряму стікають у водосховище.
Окрім дослідження забруднення поверхневої води хімічними сполуками, гідрометеослужба оцінює стан забруднення водних об’єктів у Черкаській області за гідробіологічними показниками.
Результати спостережень показують, що у літній період 2018 року відбувалось інтенсивне забруднення вод біогенними речовинами, спостерігалось «цвітіння води» в екологічно небезпечних, токсичних концентраціях водоростей, що може викликати заморні явища. Стан водної екосистеми за фітопланктоном відповідав 3-му класу якості вод – помірно забруднені.
Науковими дослідженнями встановлено, що шкідлива дія токсичних речовин, які потрапляють у водойми, посилюється за рахунок так званого акумулятивного ефекту (прогресуюче збільшення шкідливих сполук у кожній наступній ланці трофічного ланцюга).
Так, у фітопланктоні концентрація шкідливої сполуки часто виявляється в десятки разів вищою, ніж у воді, у зоопланктоні (личинки, дрібні рачки тощо) – в десятки разів вища, ніж у фітопланктоні, а в рибі, яка харчується зоопланктоном, – ще в десятки разів вищою. А в організмі хижих риб (таких як щука чи судак) концентрація отрути збільшується ще в 10 разів і, отже, буде в 10000 разів вищою ніж у воді.

З огляду на це, рибогосподарські показники у порівнянні з іншими нормативами є більш жорстким і найбільш об\’єктивно відображають якість природної води.

А тому установам, які зобов’язані виявляти джерела скидів забруднюючих речовин, у тому числі і несанкціонованих краще не заспокоювати жителів, а докласти зусиль для покращення стану поверхневих вод, зазначають в Черкаському обласному гідрометцентрі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x