Злоба дня: ще не вмерла «Україна»?

Злоба дня: ще не вмерла «Україна»?

Рівно 40 років тому, 15 лютого 1979-го, з місцевої періодики черкащани дізналися, що невдовзі на вулиці Комсомольській (Смілянській) розпочнеться спорудження головного кінотеатру краю. Він стане продовженням «культурного простору» поруч із теж найбільшим магазином області – Будинком торгівлі, будівництво якого тоді виходило на фінішну пряму.
Проектували кінотеатр київські архітектори з інституту «Діпрокіно». Наприкінці 1978-го вже були розглянуті ескізні варіанти закладу та визначено, що він матиме дві глядацькі зали на 800 і 200 місць, а також велике фойє для виставок.
Однак, обидва процеси надто затягнулися, будувати нову широкоформатну «Україну» (тоді була ще й «стара», що знаходилася за рогом теперішнього музею «Кобзаря») взялися аж влітку 1982-го. Як бачимо, її урочисте відкриття 30 травня 1986 року завершило доволі тривалу дію.
Щоб черкаський «Палац кіно» став символічною прелюдією до пори відпочинку, у поміч працівникам БМУ-23 «Черкасижитлобуду» довелося залучити «трудові десанти» з Машбуду, Фотоприладу, заводу СТО, курсантів пожежного училища, студентів. Публікація з нагоди довгоочікуваної події, як і годиться, рясніла описами принад новобудови. Такими, наприклад.

Злоба дня: ще не вмерла «Україна»?

«Знайомство з “Україною”» для багатьох, очевидно, почнеться зі своєрідної екскурсії. Справді, варто детально оглянути фойє другого поверху, до якого ведуть мармурові східці, переглянути перед початком сеансу рекламну кінопрограму; багатьом, напевне, будуть до вподоби випуски світлової музики, та ще й у приємному сусідстві із зеленим куточком…”
Окрасою другого поверху, своєрідним символом кінотеатру, довго було декоративне панно художників А.Недосєки та А.Недобєжкіна на честь 700-річчя Черкас: його безжально знищили минулоріч. І ось тепер…
«Головною причиною, яка змусила змінити долю комунального закладу, стала його збитковість. Як відомо, місто багато років утримувало КП “Україна” за 3 мільйони гривень (коли у травні 2015 року я спілкувався із директоркою закладу Валентиною Слуцькою, цифри звучали на порядок менші). Депутати міськради вважали це розтринькуванням бюджетних коштів, які б могли піти на якісь інші потреби (а чому, власне, вони б мали кудись йти? Чи не тому, що десь інде їх простіше “освоювати”? І хіба комунальний кінотеатр – така вже непотрібна місту річ?)
– Ми неодноразово піднімали це питання, – наголосив депутат міськради Олександр Радуцький. – Ми пропонували передати права оренди якомусь підприємцю. Нехай людина розвиває бізнес, користується нашим майном і при цьому самостійно утримує заклад. І нам не доведеться витягувати з бюджета 3 мільйони гривень».

Злоба дня: ще не вмерла «Україна»?

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x