На Кам’янщині ситуація зі сказом неблагополучна, але контрольована

На Кам’янщині ситуація зі сказом неблагополучна, але контрольована

Про епізоотичну ситуацію, щодо інфекційних захворювань в Кам’янському районі станом на 01.01.2019р. під час апаратної наради з керівниками структурних підрозділів райдержадміністрації та керівниками підприємств та організацій району Кам’янської РДА повідомила головний лікар комунального некомерційного підприємства «Кам’янський районний Центр первинної медико-санітарної допомоги» Світлана Німченко.

– Відповідно до Закону України \”Про ветеринарну медицину\” одним із головних завдань служби є профілактика і діагностика інфекційних, інвазійних, і незаразних хвороб тварин та їх лікування, а також охорона території району від занесення карантинних захворювань та їх поширенням в нашому регіоні. Організація протиепізоотичної роботи в районі проводиться згідно планів профілактичних протиепізоотичних заходів, погоджених Головним управлінням Держпродспоживслужби в Черкаській області та районною державною адміністрацією та погоджених планів державного моніторингу інфекційних хвороб тварин, державних програм по викоріненню інфекційних захворювань. Виконання заходів здійснюється за рахунок коштів державного бюджету та коштів спеціального фонду державного бюджету отриманих від надання послуг власникам тварин.

СКАЗ
Державною службою ветеринарної медицини району реєстрували поодинокі випадки сказу. За 2018 рік епізоотична ситуація щодо сказу на території Кам’янського району залишається неблагополучною але контрольованою, зареєстровано 2 випадків захворювання тварин на сказ (проти 6 випадків на відповідний період минулого року), а саме: с.Юрчиха -1 лисиця, с.Вербівка-1 лисиця. За 2018 рік проведені профілактичні щеплення проти сказу собак – 7159 гол.; котів – 6926 гол., також було проведено пероральна вакцинація диких мясоїдних тварин проти сказу вакциною “Орісвак“. Кам’янським колективом РГО УТМР було знищено бродячих собак 286 гол., бездомних котів 39 гол., лисиць – 349 гол.. В минулому році було проведено 5 засідань ДНПК. Станом на 01.01.2019 року на балансі Камянської РДЛВМ є антирабічна вакцина проти сказу тварин в кількості 4 тисячі 915 доз.
З метою зниження рівня захворюваності на території району слід активізувати роботу по забезпеченню належного обліку поголів’я собак та котів, зниження кількості бродячих тварин, повного охвату щепленнями сприйнятливих тварин, приведення популяції лисиць до встановленої норми 05- 1 гол. на 1000 га угідь.

Хвороба Ньюкасла та високопатогенний грип птиці
Станом на 01.01.2019 року епізоотична ситуація щодо високопатогенного грипу птиці та хворобі Ньюкасла в районі благополучна. Постійно проводиться широка роз’яснювальна робота з населенням щодо дотримання правил утримання птиці. За 2018 рік було щеплено птиці проти хвороби Ньюкасла 60353 голови, в 30 населених пунктах району. Також проведено моніторингове дослідження на напругу імунітету відібрано 600 проб крові від птиці.

Африканська чума свиней
Недопущення занесення збудника на територію нашої району є основним завданням служби. З цією метою посилено роз’яснювальну роботу з населенням щодо ізольованого утримання сприйнятливих тварин, посилено контроль та нагляд за функціонуванням господарств в режимі закритого типу. Проведено тренінгові навчання по виконанню плану дій при підозрі виникнення захворювання свиней на африканську чуму. Питання попередження занесення збудника африканської чуми свиней були розглянуті на 8 засіданнях ДНПК всіх рівнів. В 2018 році було встановлено один випадок захворювання на африканську чуму свиней, трупи тварин яких було виявлено в лісосмузі с.Олянине.

Сибірка
За 2018 рік на території району було проведено профілактичне щеплення проти сибірки поголів’я ВРХ в кількості-3404 голови з них по господарству- 1945 гол., та по приватному сектору в кількості-1459 гол., ДРХ-всього 1435 гол.,з них по приватному сектору -1319 голів., коней всього щеплено 50 голів. На даний час Кам’янська райветлікарня забезпечена вакциною проти сибірки її кількість становить 4500 доз. За перший місяць 2019 року вже розпочато роботу по профілактичному щепленню поголів’я ВРХ в господарствах району, щеплено – 83голів.

Керівник апарату райдержадміністрації Валентина Даніленко ознайомила присутніх з календарним планом проведення основних заходів райдержадміністрацією, районною радою з 28 січня по 03 лютого 2019 року.

На завершення наради голова райдержадміністрації надав керівникам структурних та територіальних підрозділів ряд доручень та побажав гарного, плідного тижня.

Ірина Скорик

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x