На Черкащині шукають «екологічних шерифів»

На Черкащині шукають «екологічних шерифів»

Держекоінспекція пропонує новоствореним об’єднаним територіальним громадам запровадити посади «екологічних шерифів», повідомляють в Управлінні екологічного нагляду (контролю) у Черкаській області.

Однією з головних причин екологічних порушень є вкрай низька екологічна свідомість населення, а стан навчання і виховання в переважній більшості навчальних заходів всіх рівнів не відповідає вимогам сьогодення.
Концепцією реформування системи державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища передбачено передачу місцевим громадам окремих функцій з нагляду (контролю) (за зеленими насадженнями, засміченням землі, полюванням, а також контроль за додержанням режиму об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення, боротьба з браконьєрством). Тобто, не чекаючи допоки в найвіддаленіші місця приїде з перевіркою держінспектор – еколог громада може обирати на сесіях сільських та міських рад надійних помічників ”екологічних шерифів”. Фактично це новий крок з організації на нових засадах діяльності громадських інспекторів з охорони навколишнього природного середовища — природоохоронних інспекторів на базі місцевих громад, що ініційовано Міністерством екології та природних ресурсів в процесі реформування природоохоронної галузі.

Громадським інспектором може бути особа, яка:
· є громадянином України,
· досягла 18 років,
· має досвід природоохоронної роботи,
· пройшла співбесіду в органах Держекоінспекції з питань попередньої природоохоронної роботи та знань основ природоохоронного законодавства.

Призначені громадські інспектори отримують посвідчення встановленого зразка, що підтверджують їх повноваження. У посвідченні вказуються: орган, який видав посвідчення; номер посвідчення, прізвище, ім’я, по батькові громадського інспектора; територія, у межах якої може здійснювати повноваження громадський інспектор; термін дії посвідчення, права громадського інспектора.
Термін дії посвідчення – 1 рік, який щорічно продовжується за результатами оцінки щорічного звіту громадського інспектора про виконану роботу.
Детальніше можна ознайомитись з правами та обов’язками громадських інспекторів за посиланням : https://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/z0276-02
Громадські інспектори мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення при виявленні порушень природоохоронного законодавства, відповідальність за які передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення, і подавати їх відповідному органу Держекоінспекції для притягнення винних до відповідальності.
Стаття 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) подає перелік правопорушень, про які громадські інспектори мають право складати протоколи (статті 48, 63 – 70, 73, 76 – 77-1, 78, 82, частини перша і третя статті 85, стаття 89 (щодо диких тварин), статті 91-4, 153) наприклад :
Стаття 65-1. Знищення або пошкодження полезахисних лісових смуг та захисних лісових насаджень;
Стаття 73. Засмічення лісів відходами;
Стаття 77. Порушення вимог пожежної безпеки в лісах;
Стаття 77-1. Самовільне випалювання рослинності або її залишків;
Стаття 78. Порушення порядку здійснення викиду забруднюючих речовин в атмосферу або впливу на неї фізичних та біологічних факторів;
Стаття 82. Порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення;
Частини 1 та 3 статті 85. Порушення правил використання об\’єктів тваринного світу;
Стаття 89. Жорстоке поводження з тваринами;
Стаття 153. Знищення або пошкодження зелених насаджень або інших об’єктів озеленення в межах населених пунктів та за їх межами, що не віднесені до лісового фонду.

Для відповідного забезпечення здійснення громадського природоохоронного контролю Державна екологічна інспекція Центрального округу готова забезпечити допомогу в навчанні та подальшому виконанні природоохоронних функцій майбутніх ”екологічних шерифів” на підконтрольних територіях.
За додатковою інформацією просимо звертатись до Державної екологічної інспекції Центрального округу за адресою : 36039, Полтавська обл., місто Полтава, вул. Коцюбинського, 6 (тел. (053) 256-93-18) та 18008, Черкаська обл., місто Черкаси, вул. Вернигори,17 (тел. (047) 263-09-18).

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x