Школярі та студенти Черкащини взяли участь у фіналі конкурсу ім. Тараса Шевченка

Школярі та студенти Черкащини взяли участь у фіналі конкурсу ім. Тараса Шевченка

Для вшанування творчої спадщини Великого Кобзаря, виявлення обдарованої молоді й підвищення рівня мовної освіти уже вкотре в Україні та за її межами відбувається Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. Про це «Нова Доба» дізналася від прес-служби управління освіти і науки Черкаської ОДА.

На базі обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників відбувся фінальний етап ІХ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. У ньому взяли участь 23 учні закладів загальної середньої і професійної освіти та 11 студентів закладів вищої освіти, які володіють літературними вміннями.

На урочистому відкритті були присутні переможці ІІІ (обласного) етапу конкурсу, а також учителі, викладачі, методисти, батьки. Переможців обласного етапу привітав завідувач сектору навчально-методичного забезпечення Інституту модернізації змісту освіти Міністерства освіти і науки України Андрій Паньков, який наголосив на тому, що мовно-літературний конкурс імені Тараса Шевченка дає можливість молодому поколінню вкотре звернутися до художнього спадку Кобзаря, отримати урок моральності та духовного зміцнення, а також продемонструвати високий рівень своєї творчості. Цей конкурс утверджує ідеї Нової української школи та засвідчує, що творчість Тараса Шевченка і в ХХІ столітті спонукає молодь замислитися над сенсом життя, усвідомити, що українська мова престижна і потрібна для консолідації усіх етнічних спільнот на території України. Відповідно до Указу Президента України 39 найкращим учням і студентам з-поміж переможців, щорічно призначаються стипендії Президента України. У Черкаській області таким стипендіатом стала Сало Ірина – учениця Черкаського колегіуму «Берегиня».

Також Андрій Вікторович зачитав і передав обдарованим черкаським учням вітальний лист від Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич. До привітань долучилися заступник начальника управління освіти і науки Черкаської облдержадміністрації Валентина Ткаченко, проректор із науково-методичної роботи ОІПОПП, доктор педагогічних наук Галина Назаренко. Вони побажали конкурсантам наснаги, креативності, успіхів у реалізації творчих задумів і перемог, а педагогам та батькам – сили і натхнення виховувати справжніх інтелектуалів і патріотів нашої держави.

Школярі та студенти Черкащини взяли участь у фіналі конкурсу ім. Тараса Шевченка

Від учасників конкурсу виступила фіналістка змагань Криворучко Поліна, учениця 5 класу Смілянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №7, якій участь у конкурсі дала можливість наблизитись до духовно багатої спадщини геніального поета. Вона зазначила, що Шевченко переймався долею простих людей, мріяв, щоб весь український народ жив вільно на своїй «оновленій землі» під мирним небом. У кожному вірші видно його любов до Батьківщини, народу, рідної землі. Учениця висловила переконання, що думи Кобзаря житимуть у серці кожного українця, який пам’ятає, шанує і виконує заповіти славетного земляка, бо поезія його правдива і вічна. Також фіналістка продекламувала власну поезію, поштовхом до написання якої стали Кобзареві слова.

Організатори конкурсу гідно оцінили досягнення творчої молоді та її наставників: усі фіналісти отримали дипломи й цінні подарунки, а вчителі – подяки. Цього ж дня роботи конкурсантів були відправлені в Київ для перевірки членами журі ІV (фінального) етапу конкурсу.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x