Коли на Черкащину прийде весна, повідомив головний синоптик області

Коли на Черкащину прийде весна, повідомив головний синоптик області

З північними вітрами у наш регіон знову почало надходити більш прохолодне повітря, а отже зима продовжується і поки що, весни не чекаємо. Тому не поспішаємо змінювати теплі пуховики на легкі пальта, як хотілося б, зазначає начальник Черкаського гідрометеоцентру Віталій Постригань. Температура повітря знижуватиметься до 2-7º морозу, вдень від 2º морозу до 3º тепла.

Початком метеорологічнолї весни вважається дата стійкого переходу середньої добової температури повітря через 0° у бік підвищення.
За кліматом весна розпочинається 15 березня, але за останні 30 років на Черкащині весна у середньому наступала 28 лютого, тобто на два тижні раніше.

Так і цього року є тенденція, що весна розпочнеться раніше кліматичної, однак в терміни близькі для останніх років. Адже в схожі зими весни починалися як у січні – 1 випадок, у лютому – 3, та у кінці березня – 3 випадки.

За температурним фоном загалом такі весни були теплими, проте з нерівномірним наростанням тепла та частими затоками холоду. Найбільш теплий у порівнянні з нормою був березень, менш теплий квітень та переважно прохолодний травень.

Останній заморозок відмічався у кінці квітня на початку травня, що може бути згубним. Всі ці весни були з достатньою кількістю опадів, про те їх розподіл по місяцях був нерівномірний. Тож на схожий сценарій весни можна розраховувати і в цьому році. Проте прогнози будуть уточнюватися.

До весни ще далеко, на календарі лютий, ще спостерігатимуться хвилі тепла чергуватимуться із затокоми холоду на фоні випадіння різноманітних опадів: снігу, мокрого снігу та дощу.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x