Сомнілоквія, або Чому ми розмовляємо вночі?

Сомнілоквія, або Чому ми розмовляємо вночі?

Гарно виспався – будеш бадьорим протягом усього дня. Це правило відоме всім. Проте чи можна виспатися, якщо кричиш або вимовляєш незрозумілі звуки уві сні? «Нова Доба» дізналася, які є причини нічних «балачок» та як позбутися цього симптому.

На сомнілоквію (говоріння уві сні) найчастіше страждають маленькі діти й чоловіки середнього віку. При такому розладі людина крізь сон починає зазвичай вимовляти слова або частини фраз, які чує від оточення. Досить часто мова сплячого нескладна і безглузда, але часом ті, хто поряд, чують дивні і складні фрази. Своїми розмовами людина зазвичай коментує те, що бачить уві сні. Існує повір’я, що в стані сомнілоквії доросла людина або дитина говорить тільки правду.

Причинами, чому доросла людина вголос розмовляє у сні, не пов’язаними із захворюваннями, можуть бути: перевтома, стрес, зловживання кавою, переїдання, гормональна перебудова, підвищена чутливість, мозкова травма, прийом деяких лікарських препаратів (як побічний ефект), генетична схильність. Немає ніякого приводу для переживань, якщо людина один раз у два-три місяці під час сну вимовила кілька фраз. Якщо ж напади сомнілоквії трапляються часто і супроводжуються іншими розладами нервової системи, це може вказувати на такі патології: депресія, шизофренія, хвороба Альцгеймера, епілепсія тощо. У людей, які страждають на ці хвороби, розмови у сні можуть виникнути в період загострення, за кілька днів до нападу.

Як припинити говорити уві сні?
Розслабтеся після трудового дня. Прийміть ванну з ефірними оліями, прослухайте класичну музику, випийте чаю із м\’ятою, теплого молока. Не наїдайтеся на ніч. Не вживайте жирну, важку, гостру їжу, замініть її на овочі, кефір, нежирну рибу. Перегляд або читання новин, фільмів із кривавими сценами, жахів на ніч не зробить сон спокійним. Відмовтеся від агресивних джерел інформації перед відпочинком.

Тим, хто пережив якийсь стрес, важкий період або хворобу, що підірвала здоров’я, можна звернутися до засобів зміцнення нервової системи: вітамінно-мінеральні комплекси, що містять магній і вітамін В6. Ці мікроелементи покращують роботу нервових закінчень і сприяють відновленню перерваних зв’язків. Також можна звернутися до народної медицини: покращують стан нервової системи напої з мелісою і м’ятою, валеріаною, глодом, півонією.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x