Вирощуємо зелень на підвіконні

Вирощуємо зелень на підвіконні

Взимку хочеться ароматної свіжої зелені, яка надає стравам особливого смаку й літнього запаху. Звичайно, в магазині можна придбати її протягом цілого року, і навіть узимку. Але ніхто не може гарантувати, що цю зелень виростили на органічних добривах, без використання різних шкідливих хімікатів, що шкідливі для організму. Тож пропонуємо зробити власний зимовий міні-город на підвіконні, на якому ростимуть корисні та свіжі трави.

Ґрунтосуміш для вирощування городніх культур має бути досить поживною, якщо вирощуватимете різні салати, і не надто поживною для коренеплодів та багаторічних пряних трав. До складу ґрунту мають входити дернова земля, компост, пісок (2:2:1). Висаджуючи рослини на зелень, обов’язково на дно горщика насипте дренаж. Ґрунт час від часу розпушують – щоб не було кірки й коріння не загнило без доступу повітря.

Якщо хочете швидкого результату, можна виростити всіляку зелень: пекінську капусту, крес-салат, руколу, кріп, кінзу, салатну гірчицю, шпинат, листя салату. Вона не буде такою ж великою, як зелень із магазину, але не матиме хімікатів, тому що домашні умови не порівняти з промисловими тепличними. Світла їй буде замало навіть на південному вікні – значить, в темну пору року доведеться забезпечити достатню його кількість.

Різні культури можна сіяти разом, а можна – окремо, густіше, ніж на грядці. Підійдуть будь-які широкі і не дуже глибокі контейнери. Їх наповнюють землею, добре зволожують. Насіння висівають по поверхні, присипають тонким шаром ґрунту. Щоб зійшло швидше, накривають поліетиленовою плівкою. Високий рівень вологості потрібно підтримувати і після появи сходів, тому час від часу їх варто обприскувати.

Коли зелень досягне висоти 5–7 см, її зрізують біля поверхні ґрунту або висмикують з корінцем для проріджування. Решта рослин виростають міцнішими, а листки – більшими. Потім їх можна вищипувати по листочку. Для міцнішого й густішого урожаю можна використовувати рідкі органічні добрива для овочевих культур.

Легкий, швидкий і надійний спосіб отримати зелень узимку на власному підвіконні – це вигонка з цибулин та коренеплодів. Урожай буде більший, а догляд легший, ніж при вирощуванні зелені з насіння. До того ж свіжа зелень буде набагато густішою і багатшою на вітаміни. Як виростити пера цибулі, відомо всім. Так само можна виростити й пера часнику. Швидко дають зелень коренеплоди селери і петрушки, висаджені у горщик. Щоб посадити коріння селери чи петрушки, потрібно викопати або купити коренеплоди. Вибираючи посадковий матеріал, зверніть увагу на розміри коренеплоду (петрушка – понад 2 см в діаметрі, а салера – 5 см, можна садити вже з паростками) та на наявність гнилі. Вибирайте здорові коренеплоди без гнилі і цвілі, вони мають бути тверді і здорові. У дуже довгих коренеплодів петрушки можна обрізати нижню частину так, щоб вони могли влізти у горщик. Краще вибирати високі і вузькі контейнери. Висаджувати коренеплоди петрушки потрібно рядами на відстані до 5 см, а селеру на відстані 10 см. Ґрунт для всіх коренеплодів немає великого значення тому, що необхідний запас речовин міститься у самому корені. На дно контейнера потрібно насипати дренаж (керамзит і пісок).

Верхівку петрушки і селери не засипають (залишають 1 см коріння над землею). До 10 днів ємність із висадженим матеріалом тримають у прохолодному місці, наприклад, на утепленому балконі, і поливають зрідка. Коли верхівкові бруньки почнуть рости, контейнери переносять на добре освітлене вікно і збільшують полив. Температура повітря має становити 15–18° С. Якщо температуру збільшити, зелень ростиме швидше, але стане млявою, почне падати.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x