До 22 лютого діє пільговий період для розмитнення автівок із іноземною реєстрацією

До 22 лютого діє пільговий період для розмитнення автівок із іноземною реєстрацією

Наступного тижня – 22 лютого – спливає термін пільгового періоду застосування ставки акцизного податку (коефіцієнт 0,5) для митного оформлення автомобілів з іноземною реєстрацією. Після цього часу власники таких автівок будуть сплачувати акцизний податок за повною ставкою.
Враховуючи це, Черкаська митниця ДФС інформує про особливості пільгового розмитнення таких авто, нагадує про відповідальність за використання не розмитнених автівок та наводить інформацію про кількість оформлених автівок у зоні діяльності митниці.
− Якщо говорити мовою цифр, то протягом цього року Черкаська митниця ДФС оформила для вільного обігу 1 891 легкових транспортних засобів, із них 1 406 транспортних засобів, що були ввезені на митну територію України та поміщені в митні режими транзиту або тимчасового ввезення у період з 1 січня 2015 року до 25 листопада 2018 року, − повідомив в. о. начальника Черкаської митниці ДФС Василь Поїзд під час прес-конференції в «Новій Добі».
Загалом із дня набрання чинності Законом України від 8 листопада 2018 року №2611-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів» Черкаська митниця ДФС оформила для вільного обігу 2 563 легкових транспортних засобів (код 8703 згідно з УКТ ЗЕД), з них 1 781 легкових авто з іноземною реєстрацією.
У результаті виконання митних формальностей щодо транспортних засобів Черкаською митницею ДФС стягнуто в грудні 2018 року 39,6 млн грн та у січні 2019 року 69,1 млн грн митних платежів до державного бюджету.
З них, при митному оформленні транспортних засобів, що попередньо перебували в митному режимі транзиту або тимчасового ввезення у період визначений Законом №2611 Черкаською митницею ДФС стягнуто до державного бюджету: в грудні 2018 року − 19,4 млн грн; у січні 2019 року 46,4 млн грн митних платежів.

− 22 лютого, о 24:00 закінчується 90-денний період дії перехідних положень Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів із застосуванням коефіцієнта 0,5. Відповідно з 00:00 23 лютого 2019 року акцизний податок буде стягуватись у повному обсязі, − пояснює Євген Пікуль, заступник начальника Черкаської митниці ДФС. − Після настання вказаної дати, легковий транспортний засіб із застосуванням коефіцієнта 0,5 із оподаткування акцизним податком, може бути випущено у вільний обіг, якщо до 22 лютого (включно) подана з метою оформлення транспортного засобу для вільного обігу та прийнята митницею електронна митна декларація на бланку єдиного адміністративного документа, по якій відсутні зауваження (наявні необхідні документи, достатня сума коштів тощо).
Коефіцієнт 0,5 по оподаткуванню акцизним податком не застосовується:
якщо до 22 лютого (включно) оформлено картку відмови чи відкликано митну декларацію і відсутня можливість (у тому числі недостатньо часу) для подання декларантом і прийняття митницею нової митної декларації, по якій відсутні зауваження і транспортний засіб може бути оформлено у вільний обіг; якщо станом на 22 лютого транспортний засіб заїхав або перебуває в пункті пропуску через державний кордон України та оформлюється чи очікується оформлення попередньої митної декларації.

Водночас 24 травня 2019 року спливає 180-денний термін, протягом якого особи можуть бути непритягнутими до адміністративної відповідальності, передбаченої статтями 470, 481, 485 Митного кодексу України, за порушення митних правил стосовно транспортних засобів за умови випуску у вільний обіг таких транспортних засобів зі сплатою належних митних платежів та коштів у розмірі 8 500 грн (добровільна сплата) особами, визначеними Законом України від 8 листопада 2018 року №2612-VIII «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України».
Від 24 травня діятимуть збільшені максимальні розміри штрафів за порушення митних правил, а також новий склад порушень.
Так, у разі перевищення строку транзитного переміщення чи строку тимчасового ввезення транспортних засобів, а також втрати цих транспортних засобів (у тому числі їх розкомплектування), передбачено накладення штрафу розміром 170 тис. грн або конфіскацію таких транспортних засобів.
На сьогодні і до 24.05.2019 максимальні штрафи за вказані порушення становлять 8,5 тис. грн та 17 тис. грн відповідно.
При цьому, якщо до 24 травня громадянин, що порушив вказані митні правила, здійснить митне оформлення такого легкового автомобіля зі сплатою належних митних платежів та добровільною сплатою коштів у сумі 8,5 тис. грн, він звільняється від адміністративної відповідальності.
Із 24 травня за передачу тимчасово ввезеного в України автомобіля іншій особі, яка безпосередньо не ввозила такий транспортний засіб, а також за використання такого транспортного засобу для цілей підприємницької діяльності та/або отримання доходів в Україні, передбачено накладення штрафу розміром 34 тис. грн.

Також із 24 травня посадові особи Національної поліції України складатимуть протоколи про адміністративні правопорушення за керування водієм транспортним засобом, щодо якого порушено строки транзитного чи тимчасового ввезення, а також тих, які використовуються для цілей підприємницької діяльності та/або отримання доходів в Україні або автомобілем користується інша особа, яка не ввозила його в Україну.
За такі правопорушення передбачена відповідальність у вигляді накладення штрафу на водія в розмірі 8,5 тис. грн, а за повторне протягом року вчинення порушення − 17 тис. грн з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік та з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.
Загалом в Україні з 25 листопада 2018 року по 13 лютого (включно) 2019 року було здійснено митне оформлення майже 161 тис. таких автівок. За них власники сплатили 10,1 млрд грн платежів. Враховуючи спливаючий термін пільгового періоду застосування ставки акцизу, кількість оформлених авто в Україні стрімко зросла з кінця січня. Так, за оперативною інформацією ДФС, найбільшу кількість авто було оформлено 13 лютого – майже 8 тис.
На виконання доручення Президента України Державна фіскальна служба запустила багатоканальну телефонну «гарячу лінію» щодо цінової інформації на транспортні засоби, які були ввезені на митну територію України з 1 січня 2015 року до набрання чинності нових правил ввезення таких автомобілів та перебувають у митних режимах тимчасового ввезення або транзиту.

Телефон call-центру: (044) 481-19-61. Сall-центр працює щоденно з 9.00 до 21.00 синхронно з відділами митного оформлення митниць ДФС. Для того, щоб отримати телефонну консультацію, потрібно надати VIN-код автомобіля та календарний рік випуску.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x