Черкащина вшанувала воїнів-інтернаціоналістів

Черкащина вшанувала воїнів-інтернаціоналістів

Тридцяту річницю з дня виведення військ з Афганістану відзначають в області. У Черкасах біля пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам відбувся мітинг та нагородження бійців з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Віддати шану бійцям сюди прийшли жителі обласного центру, міські та обласні владці. Про це «Новій Добі» стало відомо з прес-служби Черкаської ОДА.

Крізь вогонь тієї війни пройшли понад 4 тисяч черкащан. Більше сотні загинули. Вшановуючи героїзм українських воїнів-інтернаціоналістів, заступник голови облдержадміністрації Костянтин Омаргалієв відзначив, що українці у кожній війні мусять виявляти свою силу та міць. Чимало тих, хто був в Афганістані, нині боронять власну державу.

– Та чужа війна ламала долі, змінюючи їх назавжди, – каже посадовець. – Спадок від неї ще більше загартував український характер. Тепер ми змушені відстоювати власну державу на Сході. І воїни, які бачили жахи Афганської війни, тепер стоять на передовій, захищаючи Україну. Вони одні з перших пішли на захист нашої держави знаючи, якою страшною і безжальною може бути війна. Наші воїни – взірець дієвого патріотизму, єдності усіх поколінь нашого народу.
Загиблих воїнів-інтернаціоналістів на мітингу вшанували хвилиною мовчання. Заступник голови облдержадміністрації від імені Олександра Вельбівця вручив почесні відзнаки «Черкаській області – 65» учасникам бойових дій на території Демократичної Республіки Афганістан Сергію Живчикову, Станіславу Ковтуну та Олегу Луту.

Довідково:
В області проживає більше 4 тисяч учасників бойових дій на території інших держав. Згідно із Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» особи з інвалідністю внаслідок війни та учасники бойових дій користуються стовідсотковою та 75-відсотковою знижкою плати за житлово-комунальні послуги у межах норм споживання. Фінансування пільг здійснюється за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам.

Між тим, до Дня Перемоги ветерани війни, поміж яких і афганці, отримують щорічну разову грошову допомогу до 5 травня. Так, у 2018 році її одержало майже 37 тисяч осіб на близько 47 млн грн. Також вони мають змогу оздоровитися в санаторно-курортних закладах – торік більше 1 тисячі ветеранів пролікувалися у відомчих санаторіях Мінсоцполітики.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x