Визначаємо погоду за… котом

Визначаємо погоду за… котом

Спостерігаючи за поведінкою тварин, люди здавна навчилися передбачати зміни погоди. А одним з найбільш надійних і поширених «домашніх» синоптиків цілком справедливо вважають кота. Звісно, пухнастий метеоролог не зможе з точністю до градуса визначити температуру на тиждень уперед або виміряти атмосферний тиск з точністю до міліметра ртутного стовпчика, але відчути наближення потепління або похолодання, а також високу ймовірність випадання опадів йому цілком під силу.

* Якщо кіт спить на спині, розкинувши лапки в боки, то це віщує швидке потепління і ясну погоду (передчуваючи спеку, тварина намагається збільшити площу тепловіддачі тіла).
* Якщо кіт згорнувся клубочком і вкрив ніс хвостом, то це свідчить про наближення холодів (така поза сприяє збереженню тепла).
* Напередодні вітряної погоди або хуртовини сон кота стає неспокійним, нервовим, він часто перевертається і змінює позу.
* Також перед настанням холодів кіт вибирає для відпочинку найбільш теплі місця в будинку – радіатори опалення, килимок перед каміном, заривається в ковдру або шукає тепле місце під боком у господаря.
* Звуженні зіниці сигналізують про зниження атмосферного тиску, а розширені – про підвищення. Підвищена спрага виникає перед негодою.
* Дряпає стіну або килим – до негоди, взимку – до заметілі.
* Якщо кіт відмовляється виходити на прогулянку, посилено вилизує хвіст і тре лапками вуха, то, найімовірніше, наступного дня дощитиме.
* Спокійне вилизування лапок і шерсті, особливо сидячи з прямою задньою лапою, віщує ясну погоду.
* Нервове вилизування шубки – до негоди. Вилизування шерсті проти напрямку росту – до граду.
* Потягування й позіхання – до ясної сонячної погоди.
* Нервові, швидкі рухи, підвищена активність – до грози, що насувається.
* Поїдання трави ймовірне перед дощем.
* Перед наступом сильної негоди або природними катаклізмами коти стають нервовими, голосно нявкають, намагаються знайти затишне місце або ж навпаки не відходять від господаря.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x