Про рушійну силу ЗМІ у прередвиборчій кампанії та як відрізнити політичну джинсу

Про рушійну силу ЗМІ у прередвиборчій кампанії та як відрізнити політичну джинсу

У прес-центрі «Нової Доби» відбулося публічне обговорення «Як забезпечити прозорий виборчий процес». Своїми міркуваннями з цього приводу ділилися: Альона Гурківська – керівник ГО «Незалежний Центр Аналізу Політики» (м. Київ), політолог Олександра Дем’яненко, Тарас Щербатюк – громадський омбудсмен із захисту виборчих прав у Черкаській області та Захар Колісніченко – координатор спостереження за виборами Громадянської мережі «ОПОРА» на Черкащині.

Про рушійну силу ЗМІ у прередвиборчій кампанії та як відрізнити політичну джинсу

«Загалом на ці вибори зареєстровано 44 кандидати в президенти. У більшості з них програми розраховані на популізм. Пишуть вони в ці програми все підряд. Ще один момент – програми кандидатів не читають звичайні виборці. Загалом, їх вивчають лише аналітики,» – говорить політолог Олександра Дем’яненко.

Про рушійну силу ЗМІ у прередвиборчій кампанії та як відрізнити політичну джинсу

Щодо порушень, за словами Захара Колісніченка, то на Черкащині вони були пов’язані в основному з передвиборчою рекламою. Наразі зафіксовано кілька випадків пошкодження білбордів.
«Проте ми також маємо дослідження від «ОПОРИ», що поліція неоднаково реагує на звернення тих, чи інших партій і кандидатів, – зазначає координатор спостереження за виборами Громадянської мережі «ОПОРА» на Черкащині. – Правоохоронні органи мають бути рівноцінно віддалені від усіх політичних сил. Окрім цього, поліція не є арбітром виборів, вона має дотримуватися букви закону. Сьогодні виборець мусить брати більш активну участь у виборчому процесі та не допускати порушень,» – додає, він.

Присутні зауважили також, що обіцянки політиків спрямовані на те, що хочуть почути виборці, а засоби масової інформації часто маніпулюють думкою громадян. Тут усе зрозуміло: комунікація – це вплив на загальну суспільну думку. З огляду на це виборцям потрібно розуміти, що певні ЗМІ підтримують певного кандидата.

Тарас Щербатюк – громадський омбудсмен із захисту виборчих прав у Черкаській області вважає, що потрібно врегулювати через зміни до адміністративного кодексу щодо відповідальності за поширення неправдивої інформації ЗМІ. Та поки таких змін немає, омбудсмен закликає ЗМІ не поширювати інформацію маніпулятивного змісту, тому що це є ключовим джерелом для виборців.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x