Народний депутат надав допомогу школі на Городищині

Народний депутат надав допомогу школі на Городищині

Товста – невелике, але дуже мальовниче село на Городищині. Найдавніші писемні відомості про Товсту збереглися з 1773 року. Припускають, що назва виникла завдяки чумакам, які їздили у Крим по сіль. Проїжджаючи повз село, вони зупинялися на перепочинок на околиці біля товстої липи. Шлях чумацький був довгим і виснажливим, тож змучені дорогою чумаки говорили: «Де та товста?», маючи на увазі липу.

У ХІХ сторіччі в селі з’явився перший заклад освіти. В церковно-приходській школі навчалося 20–30 дітей, хоч село в ті часи було велике і багатодітне. У 1870 році в селі відкрили для всіх дітей земську школу, розраховану на 4 класи.
Після Жовтневого перевороту 1917 року було побудовано нову одноповерхову школу з пічним опаленням, що до 1938 року була семирічною, а потім набула статусу середньої – для села це була велика честь і рідкість. Перший випуск середньої школи відбувся в 1941 році, після одержання атестатів майже всі випускники-хлопці пішли на фронт. Під час війни у приміщенні школи нацисти тримали коней. Коли село звільнили, тут був госпіталь, а на території – братська могила, де поховані померлі від ран бійці, і ті, що загинули під час визволення села в лютому 1944 року.
Після війни в напівзруйнованій школі відновилися заняття, навчалися у дві зміни, при гасових лампах. У 60-х роках було споруджене ще одне приміщення школи, там навчалися учні молодших класів. До старших класів ходили й діти з сусідніх сіл – Воронівки і Зеленої Діброви, було навіть по два паралельні класи. Усього у школі налічувалось 520 учнів.
У 1968 році в центрі села було закладено березовий парк, а в 1987 році побудовано нову двоповерхову школу. Вчителі, учні, жителі села допомагали будівельникам, і діти стали навчатися в сучасній школі зі світлими просторими класами, спортивною залою, їдальнею, водяним опаленням.
Сотні випускників Товстівської школи вилетіли зі шкільного гнізда. Є серед них і відомі вчені, і митці, і військові та державні діячі. Наші випускники стали хорошими й порядними людьми, професіоналами своєї справи.
Наразі Товстівський навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» є другою домівкою не лише для всіх місцевих дітей, а й для учнів із Зеленої Діброви, завдяки чому ще більше зміцнилися зв’язки між селами-сусідами.
Колектив працівників школи невеликий, порівняно молодий, але достатньо кваліфікований і дуже дружний. Очолює його енергійний і досвідчений директор Олександр Васильович Погорілий, талановитий педагог і дбайливий господарник.
Про плідну працю учнів та їх наставників свідчить, наприклад, низка цьогорічних досягнень: за особливі успіхи в навчанні похвальними листами адміністрації закладу нагородили Софію Турчанович, ученицю 8 класу, та учня 4 класу Максима Кравчука, який також посів призове третє місце в районній учнівській олімпіаді з української мови (вчитель Людмила Вікнянська). Друге місце в цій же олімпіаді завоювала третьокласниця Софія Чередніченко (вчитель Оксана Довгань). Є успіхи і на мистецькій ниві: переможницею районного фестивалю «Мистецький дивокрай» у номінації «вокал» стала учениця 4 класу Ліна Терещенко (художній керівник Зінаїда Харенко).
У такій школі хочеться вчитися і працювати. Навіть попри поточні матеріальні проблеми. Так, доводиться дивитися правді в очі: важко сільській школі забезпечити освітній процес відповідно до сучасних вимог. Дещо вчителі облаштовують за свої кошти, ремонти в кабінетах забезпечують батьківські колективи класів, допомагають чим можуть також підприємці та небайдужі люди. Не стоять осторонь шкільного життя й органи місцевого самоврядування.
Але освітня галузь реформується, перебудовується. Відповідно, виникають нові потреби. Сьогодні Концепція Нової української школи вимагає створення «сучасного освітнього середовища, яке забезпечить необхідні умови, засоби і технології» для навчання першокласників 2018 року. 1 вересня діти мають прийти в класні кімнати, що обладнані по-сучасному. Сподіватися, що батьки учнів зможуть подарувати своїм дітям дорогу техніку, не можна: сім’ї в селі виживають переважно за рахунок підсобного господарства. Чекати значного забезпечення від відповідних державних органів теж не варто.
Окрім того, учні мають прийти в заклад, який має доглянуту й облаштовану територію, де дітям буде зручно, комфортно й безпечно перебувати на перервах, а подекуди й після уроків. І підтримувати охайний та привабливий стан достатньо великої території школи потрібно постійно, а робити це, не маючи необхідного інструменту, доволі важко. Тож перед адміністрацією закладу майже за півтора місяця до 1 вересня постали проблеми, які вирішити своїми силами виявилось досить складно, зважаючи на постійний брак коштів на освіту в державному бюджеті.
Тож у цій ситуації адміністрація Товстівського НВК вирішила звернутися за допомогою у вирішенні нагальних питань до народного депутата України по нашому виборчому округу Геннадія Борисовича Бобова. Попросили допомогти з придбанням сучасного телевізора, який можна буде використовувати не лише під час уроків, а й для інших шкільних та позашкільних заходів, а також садового інструменту, за допомогою якого вдалося б полегшити догляд за територією школи.
Прохання не залишилося без відповіді, адже наш депутат розуміє становище сільської громади та школи. Невдовзі завдяки сприянню Геннадія Борисовича придбали та передали Товстівській школі цінні подарунки – новий плазмовий телевізор із кронштейном для майбутніх першокласників, а також бензинову ланцюгову пилу й бензиновий тример на допомогу технічному персоналу закладу для догляду за територією школи.
Тому учнівський, педагогічний та батьківський колективи Товстівського НВК щиро дякують нашому депутату Геннадію Борисовичу Бобову за чуйне ставлення до проблем сільської освіти та надану ним таку велику допомогу. Бажаємо Геннадію Борисовичу всіляких гараздів та успіхів у його діяльності на користь народу нашої держави.

Галина Федорівна Степаненко,
вчитель української мови та літератури
Товстівського НВК

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x