Як офіційно змінити ім’я в Україні?

Як офіційно змінити ім’я в Україні?

За інформацією Міністерства юстиції України, право на зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи передбачає стаття 295 Цивільного кодексу України. Так, кожна особа віком від 16 років може самостійно змінити ім’я чи прізвище на бажане. 14–річним закон дозволяє зробити це за згодою обох або одного з батьків.
При поданні заяви про зміну імені особі, яка досягла 16-річчя, треба пред’явити паспорт або свідоцтво про народження. Тим, хто досяг 14-ти – свідоцтво про народження.

Крім того, до письмової заяви особа віком від 16 років має додати:
– довідку з місця проживання за умови, якщо від дня досягнення зазначеного віку минуло менше ніж один місяць;
– свідоцтво про шлюб (у разі, коли заявник перебуває у шлюбі) або свідоцтво про розірвання шлюбу;
– свідоцтва про народження дітей (у разі, коли заявник має малолітніх або неповнолітніх дітей);
– свідоцтва про зміну імені заявника, батька чи матері, якщо воно раніше було змінене;
– фотокартка заявника.

Громадяни України, які проживають на її території, подають заяви до відділів державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання. Винятком є особи з тимчасово окупованих територій – прив’язки до території за місцем проживання для них немає, вони можуть звернутися до будь-якого відділу РАЦСу.

Ті громадяни України, які постійно проживають за кордоном, мають звернутися до дипломатичного представництва або консульської установи України, в якій вони перебувають на постійному обліку.

Той, хто хоче отримати нове ім\’я, має сплатити державне мито, що становить 5 гривень 10 копійок. Якщо процедура повторна (наприклад, раніше ви змінювали ім\’я і знову бажаєте це зробити), то таке «задоволення» обійдеться вам у 51 гривню.

Заяву про зміну імені розглядають у тримісячний строк. Такий термін встановлений законом. Заяву про зміну імені дипломатичним представництвом або консульською установою України розглядатимуть у шестимісячний строк з дня її подання.

У зміні імені можуть відмовити. Підставами для відмови може бути: подання неправдивих відомостей чи перебування під слідством, судом, адміністративним наглядом; наявність непогашеної або не знятої в установленому законом порядку судимості; коли охочого отримати нове ім\’я розшукують українські чи іноземні правоохоронні органи. Також відмова можлива за офіційного звернення правоохоронних органів іноземних держав про оголошення розшуку заявника.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x