Петро Порошенко відвідав українську громаду в США

Петро Порошенко відвідав українську громаду в США

20 лютого Президент України Петро Порошенко відвідав українську громаду в Савт-Бавнд-Бруку, Ню-Джерзі. Сотні американських українців, не зважаючи на сніговію, прийшли на зустріч. Гостя зустрічала перед храмом-пам’ятником св. Андрія Первозваного учениця Школи українознавства Анна Гакало з квітами, а також Митрополит Української Православної Церкви США й усієї діяспори Антоній, Архиєпископ УПЦ США Даниїл, Єпископ Cтемфордський Української Католицької Церкви Павло Хомницький, настоятель церкви митрофорний протоєрей Юрій Сівко, численнісвященики. В сослуженні з ними Владики відслужили Літію в храмі св. Андрія Первозваного.

Разом з Петром Порошенком приїхали Посол України в США Валерій Чалий, Генеральний консул України в Ню-Йорку Олексій Голубов, консул Денис Семенович, інші офіційні особи.
Промовляли Владики Антоній і Даниїл про вшанування пам’яті «Небесної сотні», полеглих у війні з Росією, постійні молитви у храмах США за мир і процвітання України, добробут українського народу.

Митрополит Антоній закликав молитися за Україну до Матері Божої, яка своїм омофором завжди охороняла український народ. «Світ повинен знати те, що покоління українців пам’ятають, що Герої не вмирають. Вони продовжують жити в пам’яті нації та бути прикладом для майбутніх героїв, які творять історію», – сказав він. Митрополит Антоній. Він подякував Президентові України за його зусилля для захисту та розвитку України: «Коли через п’ять років після трагедії на Майдані, агресії та страждань я відвідую Україну, то бачу багато позитивних змін під Вашим керівництвом. Дякую вам за Ваше провідництво».

Петро Порошенко теж виступив з великою промовою.Він відзначив важливу роль української громади США у зміцненні міжнародної підтримки України, відзначив, що Україна нарешті має свою Незалежну Церкву, на створення якої чекала багато століть, подякував Вселенському Патріярху Варфоломію, предстоятелям українських церков, патріяршим екзархам, одним з яких був Владика Даниїл, дякуючи зусиллям яких відбулася ця історична подія.

Петро Порошенко сказав: «Незважаючи на всі спроби Путіна розколоти нас, підірвати стабільність зсередини, дестабілізувати, розповсюджувати брехню, посіяти ненависть у серцях українців, українці зараз сильні, нас підтримує весь світ».

Президент розповів, що сьогоднішній день розпочав із зустрічі з Головою Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй та мав високу честь від імені України виступити в дебатах щодо ситуації на окупованих територіях.

«В залі Організації Об’єднаних Націй окупант – називається окупантом, аґресор – аґресором, захоплені території – територіями, окупованими аґресором. Це результат роботи світової солідарності з Україною, – наголосив Президент. -Ніхто не може зупинити українців, які боронять свою землю, які боронять свою віру, які боронять свою державу, які боронять свій народ».

Говорячи про важливість зустрічі з українською громадою США, Петро Порошенко сказав: «Я хочу подякувати всім за спільну молитву. Я хочу подякувати за ці п’ять років єдності українців світу. Я хочу подякувати за тверде бажання продовжувати роботу».

Петро Порошенко зауважив, що дні 18-21 лютого назавжди увійшли в історію України, коли п’ять років тому за злочинним наказом тодішньої влади було відкрито вогонь по учасникам демонстрації. «Революція Гідности почалася в листопаді 2013 року, тому що Україна більше не хотіла жити під радянським або російським ярмом. Український народ прагнув повернутися до европейської родини народів», – сказав Президент.

Президент подякував українським військовим, які боронять українську землю на фронті, даючи відсіч російському агресорові, а також українцям США за спільну молитву і щоденні молебні за Україну, які лунають в цьому храмі. Водночас він застеріг, що не треба вважати перемогу здобутою: «У нас попереду багато роботи. І нам треба тримати цю єдність. Для цих дітей. Це молоді українці. Я наголошую – ці діти люблять Україну, і коли вони виростуть Україна буде членом Европейського Союзу, буде членом НАТО».
Далі був зворушливий момент, бо до вівтаря вийшли на зустріч з Президентом учні Школи українознавства при Церкві св. Андрія Первозваного (директор Ярослава Данищук). Коли Петро Порошенко зауважив, що на місці залишився у інвалідному візочку 11-річний Богдан Смирнов, то підійшов до нього і приголубив хлопця.

Після Літії почесні гості і духовенство відвідали мавзолей Патріярха Мстислава, де прозвучала поминальна молитва. Перед храмом Петро Порошенко спілкувався з учасниками зустрічі, сфотографувався з ними.

Петро Порошенко відвідав українську громаду в США

Українці зустрічають Петра Порошенка.

Петро Порошенко відвідав українську громаду в США

Президент України Петро Порошенко прибув до храму.

Петро Порошенко відвідав українську громаду в США

Квіти для Петра Порошенка принесла Анна Гакало.

Петро Порошенко відвідав українську громаду в США

Петро Порошенко вітає ієрархів.

Петро Порошенко відвідав українську громаду в США

Під час Літії.

Петро Порошенко відвідав українську громаду в США

Промови виголосили Владика Антоній і Петро Порошенко.

Петро Порошенко відвідав українську громаду в США

Петро Порошенко з дітьми у храмі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x