На добре ім’я

На добре ім’я

Як назвати дитину? Та ще й так, щоб ім’я не лише було милозвучним і гармоніювало з прізвищем, а й, звісно, принесло щастя? Мама мріє про одне ім’я, тато – про інше, а бабусі й дідусі наполягають на своїх варіантах. Хтось обирає ім’я для свого малюка довго й перебирає безліч варіантів, інші ж вигадують його швидко й одразу. Чимало з нас вірять у те, що ім’я впливає на характер новонародженого та навіть визначає подальшу долю. Журналісти «Нової Доби» дізналися, які імена найпопулярніші на Черкащині та як живеться людям із рідкісними іменами.

На добре ім’я

Черкащанин Любомир Коломієць розповідає, що його ім’я слов’янського походження і означає «люблячий світ». Рідкісним своє ім’я він не вважає. Каже, серед знайомих вже двох дітлахів назвали Любомиром, тож «армія люблячих світ невпинно росте».
– Уся родина, особливо бабуся, була за те, щоб назвати мене на честь батька – Федором, але той поїхав і записав мене Любомиром, – каже чоловік. – Моє ім’я мені подобається. Хоча люди часто перепитують його при знайомстві, або ж називають Миролюбом, Назаром, Мирославом, а бабуся дружини якось назвала мене Сергієм.
Старшого сина Любомир із дружиною назвали Захаром, хоча, за словами чоловіка, планували Аскольдом. Доньку хотіли назвати Веснянкою, але народилася вона влітку, тому й ім’я обрали Квітослава.

На добре ім’я

Вдалося поспілкуватися журналістам і з черкаською «маркізою янголів» – Анжелікою Андрєєвою, проте друзі частіше називають її Лікою. Дівчина зізнається, що її батьки свого часу таки надихнулися популярним фільмом.
– Анжеліка в перекладі – янгол або вісник. Як на мене, ім’я ніяк не впливає на долю, тому що за своє життя відповідає сама людина і ніхто інший. У школі і вдома мене називають Лікою, учителі – Анжелікою. Мало хто запам’ятовує з першого разу, тому, коли знайомлюся, частіше кажу, щоб називали Лікою, – розповіла дівчина.
За словами експертів, характером Анжеліки спокійні й урівноважені. Їм до вподоби тихі ігри, вони слухняні і з радістю допомагають батькам. Анжеліки – красиві й чарівні. Але, попри значення імені, мають зовсім не ангельський характер. Дівчина, яку назвали Анжелікою, – самолюбна, прагне до саморозвитку, розумна, а ще загадкова. Вона має силу волі і самовладання.

На добре ім’я

Черкаська журналістка Сніжана Калюжна розповідає, що вибір її імені підказало саме життя. Як розповідають батьки Сніжани, у них вона з’явилася неждано-негадано.
– Мене назвав тато. Ім’я привіз із Болгарії – він був льотчиком, півсвіту облетів. До того ж, у день мого народження випав перший сніг. Та і «звалилася» я справді, мов сніг на голову»: чекали на дитину 13 років, лікувалися… руки вже опустили, платили податок на бездітних (сумний такий радянський податок!), – пригадує Сніжана, – аж тут я!
Рідкісні імена завжди запам’ятовуються, тому в школі таких дітей учителі рідко називають по прізвищу, адже навряд чи в класі буде дві Сніжани.
– Так ще ім’я таке, що образливу форму не знайдеш! Сніжанка, скажімо, звучить зменшувано-пестливо. Мама завжди раділа, що не називатимуть «як на базарі», − говорить журналістка.
Сніжана означає «снігова». Походження імені – слов’янське. Має коріння від слова «сніг», тому часто трактується як «Снігуронька». Ім’я популярне в багатьох слов’янських країнах, але найчастіше – в Україні, Болгарії і Сербії.
Коли прийшов час обирати імена для власних дітей, Сніжана також вибрала рідкісні – дочку назвала Зоряною, а сина Любомиром. Зізнається, що шукала слов’янські імена, які б гармоніювали з ім’ям та по-батькові.

На добре ім’я

Віліна Якубова із села Житники, що на Жашківщині, поділилася, що її ім’я часто дивує людей, інколи сприймають його за схоже – Вілена. Але останнє виникло після Жовтневої революції, коли люди масово називали власних дітей на честь Леніна (В. І. Ленін – Вілен (чол.); Вілена (жін.) – ред.).
– Мене ж так назвала моя мама – Євгенія. Вона дуже любила читати. Майже весь вільний час проводила за книгами. Вона навіть кілька разів ставала переможницею району в соцзмаганнях з кількості прочитаних книг – бібліотеки тоді займалися підрахунком. А коли під серцем виношувала мене, захоплювалася читанням творів Оноре де Бальзака. Її захопив роман із Евеліною Ганською. Тож і питання, як назвати новонароджену донечку, для неї не виникало – звісно ж, Евеліна! Та для того, щоб у побуті звертатися до дитини було зручніше, записали мене Віліною, – розповідає жінка.

На добре ім’я

Та найнезвичніше й неординарне ім’я, певно, у Каллісфенії Пашкової, з якою також поспілкувалися кореспонденти. Дівчина розповіла, що батьки її назвали Анастасією, проте їй здавалося, що це ім’я – найпоширеніше в Україні й не унікальне. Тому у свої 10 років тоді ще Анастасія почала задумуватися про зміну імені.
– Я шукала по довідниках, спеціальних сайтах, навіть по святцях ім’я, яке я відчуватиму своїм серцем… Проте це, як виявилося, не так легко, – пригадує Каллісфенія. – Були варіанти Ружана, Румелія, Радослава. Звичайні імена мене геть не приваблювали. Чому саме Каллісфенія? Бо в якийсь момент здалося, що ім’я на літеру «К» буде «моїм». Спрацювала інтуїція. Спочатку я підібрала Каллістія, але мала сумніви. Після того, як випадково натрапила на Каллісфенію, – усі сумнівів щезли. Та й переклад відповідний: із грецької – «красива сила».
З поваги до батьків дівчина залишила старе ім’я й тепер має подвійне – Анастасія-Каллісфенія. Більшість знайомих і досі кличе її Настею, а для нових знайомих відразу представляється новим іменем: «Інколи вони сміються, кажуть Каліфорнія чи по-іншому варіюють…»

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x