Час планувати посадки

Час планувати посадки

Нині вже варто замислитися про те, що і де цього року будете вирощувати. При цьому варто враховувати закони природи, які споконвіку допомагали аграріям отримувати найкращі врожаї. Насамперед ідеться про сівозміну. Велике значення має також і сусідство рослин.

Сівозміна городніх культур – необхідне чергування вирощуваних рослин на грядках. Сівозміна на городі, як правило, має бути щорічною і безперервною. Це означає, що одна і та ж культура не ростиме на одному місці протягом двох і більше років поспіль. Мінімальний термін, через який можна повернути рослину на колишнє місце, – 3 роки. Для моркви, петрушки, буряка, огірків його краще збільшити до 4–5 років. Капусту можна повернути лише через 6–7 років.

Враховуючи це, визначимо, на яке місце варто розміщувати ту чи іншу культуру. Найкращі «попередники» томатів – цвітна і рання капуста, огірки, кабачки, гарбузи, зелень, морква і сидерати (наприклад, овес, гірчиця, редька тощо). Можна садити помідори на місці цибулі, часнику, пряних трав, буряка, капусти пізніх і середніх сортів. А от після решти культур висаджувати на грядку томати вже не варто. Чудові «попередники» капусти – огірок, кабачок, гарбуз і бобові. Цибулю і часник (який вирощують не для зелені) варто садити після цвітної і ранньої капусти, огірків, кабачків, гарбузів, ранньої картоплі, гороху, бобів, квасолі і сидератів. Цибулю, часник, боби, кукурудзу, ранню і цвітну капусту – на місці огірків, кабачків і гарбуза. Горох краще садити після будь-якої капусти, ранньої картоплі, огірків, кабачків, гарбуза і патисонів. Хороші «попередники» для моркви – капуста, картопля, зелень і прянощі, огірки-кабачки і сидерати. Для перцю і баклажана – огірки, цибуля, морква та сидерати. Буряки садять після прянощів, зелені, картоплі та огірків, а картоплю – на місці кабачків, часнику, бобів та сидератів.

Багаторічний досвід і кмітливість городників підказали ще одне правильне рішення – спільні посадки. По-перше, це зручно, по-друге, дозволяє економити площу на невеликій ділянці. Цікаво, що близьке сусідство ще й призводить до збільшення врожайності.

Моркву можна висаджувати разом із горохом, майораном, цибулею (це навіть корисно, адже спільні посадки з цибулею відлякують від неї морквяну муху). Цибуля ріпчаста сусідить зі столовим буряком, морквою, цикорієм. Горох та овочева квасоля добре вживаються з картоплею, томатами, баклажанами, огірками, гарбузом, динею і кавуном. До картоплі можна підсадити овочеву квасолю і цукрову кукурудзу, до огірка – кріп і кукурудзу, редис виграє від сусідства із крес-салатом, а горох – із листовою гірчицею. Сприятливо впливають одне на одного картопля і квасоля, часник і чорна смородина.

Та є рослини, які не можна саджати поруч. Це стосується картоплі й огірків; білокачанної капусти, суниці і томатів; томатів і гарбуза. Якщо бобові розмістити поряд із цибулею, обидві культури будуть пригніченими. Перець і помідори погано вродять, якщо посадити їх на місці баклажанів, капуста – на місці огірків, гарбуза, редиски, моркви. А картопля – після помідорів, перцю чи баклажанів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x