Як проявляється нестача кальцію

Як проявляється нестача кальцію

Йони кальцію допомагають клітинам крові згортатися, в усіх інших клітинах ці активні частинки є посередниками й беруть участь в найважливіших процесах. Наприклад, робота м’язів була б неможливою без цього мікроелемента. Особливо швидко витрачається він у підлітковому віці, оскільки є головним будівельним матеріалом для скелета. Тому організм постійно потребує поповнення запасів цього елемента.

Однією з найбільш поширених ознак нестачі кальцію є м’язові судоми. Що сильніше виражений дефіцит, то частішими й болючими можуть бути напади спазмів у м’язах. Зазвичай судома з’являється в литкових м’язах, але нерідко вона паралізує стегно або руку. Часто через спазм гортані виникають зміни в голосі і проблеми з ковтанням, болі в суглобах і кістках.

Зниження імунітету. Люди, які страждають на дефіцит кальцію, часто хворіють. У тих, хто схильний до алергії, загострюється нестерпність до деяких речовин.

Погіршення зовнішнього вигляду епідермісу і волосся. Шкіра може стати тьмяною, втратити пружність. Волосся стає сухим, починає сильно випадати. При нестачі кальцію може розвинутися таке шкірне захворювання, як екзема. У людей із хронічними шкірними недугами нестача цього мікроелемента може викликати загострення.

Нервові розлади. Зниження концентрації кальцію призводить до погіршення якості передачі нервових імпульсів, що спричиняє погіршення концентрації пам’яті, головні болі, дратівливість, зниження працездатності, млявість.

Карієс. Якщо організму бракує кальцію, він починає добувати його з кісткової системи. Це призводить до того, що зубна емаль стає тонкою і м’якою, легко пошкоджується.

Остеопороз. Це захворювання розвивається при серйозному дефіциті кальцію. Як правило, страждають на нього жінки зрілого віку. Перші симптоми виникають лише після того, як хвороба зробить структуру кісток губчастою. В результаті таких змін кістки стануть настільки крихкими, що легко ламатимуться навіть від незначного удару.

Оніміння кінчиків пальців. У деяких випадках при дефіциті кальцію у жінки можуть спостерігатися відчуття заморожування невеликих ділянок тіла, найчастіше – куточків рота.
У дітей дефіцит цього мікроелементу спричинює рахіт (деформація кісток, черепа, хребта, нижніх кінцівок), пізнє прорізання і заміну зубів (молочних), карієс, підвищену пітливість, дратівливість, відставання у фізичному і розумовому розвитку, схильність до судом. У дорослих недостатність кальцію в організмі зумовлює розвиток дуже небезпечної хвороби – остеопорозу (зменшується щільність кісток, внаслідок чого вони стають крихкими, ламаються). Однак це ще не все. Зниження пам’яті, підвищена втомлюваність та дратівливість, поганий сон, захворювання зубів, їхня руйнація тощо – продовження переліку порушень через дефіцит кальцію.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x