Кінець зими в саду

Кінець зими в саду

Часу до весни все менше та менше, крім того, холоди цього року відступають надто швидко. Тому на цей час припадає багато приготувань, і не лише на городі, а й у саду.

Якщо є сніг, то, щоб затримати початок цвітіння дерев та кущів, бажано накидати його побільше в пристовбурове коло. Такий прийом корисний у місцях, де часто бувають зворотні весняні заморозки, які гублять квітки на деревах, що рано зацвіли. Це захистить корінь і кореневу шийку дерев від підмерзання.

При температурі, вищій за –4˚С, можна обрізати дерева. Є час неспішно виконати формування крони молодих дерев. Адже з настанням тепла часу стане зовсім мало. Слідкуйте за тим, щоб від стовбура не відходили гілки під гострим кутом, відгинайте їх. Якщо у молодого дерева паралельно до стовбура стала розвиватися ще одна гілка, зріжте її. Зрізи замазують садовим варом. Позбудьтеся й полеглих, зламаних, хворих, загущених пагонів.

Якщо температура підніметься вище +5˚С, то можна провести обприскування ДНОК або іншим хімікатом, що лікує хвороби. Але це роблять тільки при сильному враженні посадок. Таке обприскування проводять до розпускання бруньок, бо воно обпікає зелень.

Якщо побіл на дереві, зроблений восени, змився, то проведіть його повторно. Адже для захисту дерев від сонячних опіків це – найпростіший засіб.

Зверніть увагу на укриття на посадках багатолітніх квітів. Виставте на світло для вигонки нарциси, тюльпани, гіацинти, крокуси.

У кінці лютого можна висівати деяке насіння однорічних квітів на розсаду. Особливо тих, що мають довгий період вегетації і пізно цвітуть. Адже якщо їх посіяти в ґрунт, то такі квіти не встигнуть повною мірою порадувати вас цвітінням і померзнуть восени.

На винограднику готують матеріал для підв’язування, перевіряють шпалери. У цей час головне не пропустити термінів обрізки. Адже в деяких регіонах рано теплішає, і затримка з обрізанням лози може привести до витікання з порізів соку. Крім того, в цей час оновлюють і ремонтують інвентар, готують мінеральні та органічні добрива, а також оглядають наповнені гноєм ями для лову капустянки. Їхній вміст розкидають під час морозу, і шкідники гинуть.
Органічне паливо (відходи, листя, побутове сміття, кора, гілки) складають у штабелі й ущільнюють, щоб воно не промерзло.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x