Підвищена збудливість у дитини: профілактика і лікування

Підвищена збудливість у дитини: профілактика  і лікування

Непосидючість і підвищена активність характерна для більшості дітей. Це цілком нормальна поведінка, що не має занадто турбувати батьків. Однак у деяких малюків такі риси виражені надміру, що змушує батьків звертатися за допомогою до лікарів. Тата й мами скаржаться на те, що дитина не може і хвилини сидіти спокійно: вона імпульсивна, неуважна, їй важко зосередитися. Ба більше: такому малюкові складно порозумітися не тільки з однолітками і вчителями, але й із батьками. Лікарі при цьому нерідко ставлять дитині діагноз «підвищена збудливість».

Причин такого стану може бути декілька. Якщо підвищена збудливість є у дитини, як правило, схожі симптоми можна виявити хоча б у одного з батьків малюка. Якщо дорослі страждають від цієї недуги через постійні стреси і шалений ритм життя, то у дитини синдром підвищеної активності розвивається через недостатню стійкість нервової системи, що не спроможна впоратися з величезною кількістю інформації.
Дитину з цим розладом нескладно відрізнити від звичайного активного малюка. Спостережливі батьки можуть помітити її розгубленість, відсутність уваги, погіршення успішності в навчанні, конфліктність з однолітками і вчителями. До того ж, дитина з підвищеною збудливістю може скаржитися на головні болі і страждати від безсоння. Саме порушення сну (коли дитина не може заснути протягом 2–3 годин або прокидається вночі і до ранку не змикає очей) свідчить про наявність синдрому підвищеної збудливості. Також лікарі звертають увагу і на такі ознаки, як несиметричність лицьових м’язів і порушення руху очних яблук. В такому разі дитині потрібне лікування.
Збудливість – це не той небезпечний діагноз, який вимагає найсерйознішого медикаментозного лікування. Це незначний розлад, при якому необхідно скоригувати режим дня дитини, а за потреби призначити засоби, що допоможуть малюку швидше оговтатися.
При такій недузі лікарі найчастіше радять приймати натуральні засоби рослинного походження. Найпопулярніші серед них – екстракт валеріани, а також настоянка глоду.
Батькам варто пам’ятати: щоб уникнути неприємних симптомів збудливості, дитині треба відрегулювати режим відпочинку і сну. Вона має спати не менше як 8 годин на добу, частіше бувати на свіжому повітрі, правильно харчуватися, менше часу проводити за комп’ютером. Все це сприятиме тому, що підвищена збудливість у дитини більше не турбуватиме.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x