Підвищена відповідальність за порушення митних правил

Підвищена відповідальність за порушення митних правил

Пільговий період дії 50 % знижки акцизного податку при оформленні автомобілів на іноземній реєстрації, визначений Законом України від 08.11.2018 №2611-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів», закінчився. Розмитнити авто зі сплатою половинної ставки акцизу можна було до 22 лютого 2019 року включно. Це стосувалося винятково громадян – власників легкових авто на єврономерах. Після 22 лютого вони платитимуть повну суму податку. Про це «Новій Добі» стало відомо з прес-служби ГУ ДФС у Черкаській області.

Із 24 травня 2019 року набувають чинності норми законів, що посилюють відповідальність за правопорушення, пов’язані, зокрема, з недотриманням митних правил стосовно транспортних засобів особистого користування, зареєстрованих у реєстраційних органах іноземних країн, щодо яких порушено умови (вимоги) митних режимів транзиту або тимчасового ввезення. Це визначено Законом України від 08.11.2018 №2612-VIII.

Саме 24 травня спливає 180-денний термін, протягом якого особи могли залишатися непритягнутими до адміністративної відповідальності, передбаченої статтями 470, 481, 485 Митного кодексу України, за порушення митних правил стосовно транспортних засобів за умови випуску у вільний обіг таких транспортних засобів зі сплатою належних митних платежів та коштів у розмірі 8500 грн (добровільна сплата) особами, визначеними Законом №2612-VIII.

У разі перевищення строку транзитного переміщення чи строку тимчасового ввезення транспортних засобів, а також втрати цих транспортних засобів (у тому числі їх розкомплектування), передбачено накладення штрафу розміром 170 тис. грн. або конфіскацію таких транспортних засобів.

Наразі і до 24.05.2019 максимальні штрафи за вказані порушення складають 8,5 тис. грн. та 17 тис. грн. відповідно.

При цьому, якщо до 24 травня громадянин, що порушив вказані митні правила, здійснить митне оформлення такого легкового автомобіля зі сплатою належних митних платежів та добровільною сплатою коштів у сумі 8,5 тис. грн., він звільняється від адміністративної відповідальності.

З 24 травня за передачу тимчасово ввезеного в Україну автомобіля іншій особі, яка безпосередньо не ввозила такий транспортний засіб, а також за використання такого транспортного засобу для цілей підприємницької діяльності та/або отримання доходів в Україні, передбачено накладення штрафу розміром 34 тис.грн.

Також із 24 травня посадові особи Національної поліції України складатимуть протоколи про адміністративні правопорушення за керування водієм транспортним засобом, щодо якого порушено строки транзитного чи тимчасового ввезення, а також тих, які використовуються для цілей підприємницької діяльності та/або отримання доходів в Україні або автомобілем користується інша особа, яка не ввозила його в Україну.

За такі правопорушення передбачена відповідальність у вигляді накладення штрафу на водія в розмірі 8,5 тис.грн., а за повторне протягом року вчинення порушення – 17 тис.грн. з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік та з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

Прочитати матеріали інформаційного заходу в.о. начальника Черкаської митниці ДФС Василя Поїзда та заступника начальника Черкаської митниці ДФС Євгена Пікуля про особливості пільгового розмитнення авто, відповідальності за використання не розмитнених автівок та про кількість оформлених автівок у зоні діяльності митниці (відбувся у прес-центрі газети «Нова Доба» 14.02.2019): goo.gl/o8WoDh або goo.gl/WPt6CA

Прочитати матеріали інформаційного заходу – гарячої лінії «Задайте питання про роботу Черкаської митниці» начальника управління адміністрування митних платежів та митно-тарифного регулювання Черкаської митниці ДФС Миколи Сергієнка та начальника відділу організації митного контролю та оформлення Павла Горбенка (відбувся у прес-центрі газети «Нова Доба» 08.02.2019): про наближення граничного терміну пільгового оформлення авто на єврономерах та про відповідальність за порушення митних правил, а також як і де отримати консультацію з митних питань: goo.gl/cSk9iv

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x