Двійник Грушевського на мексиканських песо

Двійник Грушевського на мексиканських песо

Коли вперше до рук потрапила банкнота 100 песо Мексики 1982 року, у голові промайнула думка: «Десь я це вже бачив…». Та це ж Грушевський з 50 гривень! Справді, чоловік, що дивиться з мексиканської банкноти, дуже схожий на Михайла Сергійовича – високий лоб, окуляри, борода. Ще й банкнота фіолетового кольору.

Двійник Грушевського на мексиканських песо

На мексиканських 100 песо зображений не Грушевський, а Венуастіано Карранса де ла Гарса. Але зовнішністю їх схожість не обмежується.
Обидва жили на зламі ХІХ та ХХ століть, були активними учасниками революцій у своїх країнах і займали найвищі державні посади.
В. Карранса народився у сім’ї одного з найбільших землевласників Мексики. Був членом Сенату, а з початком революції, у 1911 році став губернатором штату на півночі країни. У ході революції не визнав контрреволюційного уряду Уерти і оголосив себе верховним головнокомандувачем Конституціоналістської армії. Її боротьба проти диктатора завершилася перемогою. Карранса фактично очолював країну, ведучи боротьбу з різними угрупуваннями – від прибічників Уерти до радикалів Сапати. У травні 1917 року, коли в Україні революція тільки набирала обертів, В. Карранса обирається президентом Мексики. До речі, прийнята того року за його прямої участі конституція Мексики чинна по сьогодні.

Зовні Карранса був високим (198 см) і міцним чоловіком. Його біла борода та окуляри справляли на оточуючих велике враження. Він був упертим у своїх переконаннях і рішеннях, а про відсутність у нього відчуття гумору ходили легенди. Він був чесним політиком, принаймні здавався байдужим до корупції та тих, хто його оточував. Зрештою, нездатність до компромісу призвела до кількох політичних прорахунків.

Карранса проводив політику жорстокого націоналізму, не зважаючи на величезний економічний і політичний тиск з боку США. Він перешкодив їх вторгненню Мексики з метою взяти під контроль нафтові родовища країни. Також він уникнув участі його країни у Першій Світовій війні.

Як і М. Грушевський, В. Карранса був усунутий від влади внаслідок перевороту. 8 квітня 1920 року на нього скоїли замах. А коли виявилося, що він був невдалим, Мехико захопили війська бунтівних генералів на чолі з А. Обрегоном. Карранса намагався втекти на південь країни, щоб зібрати там вірні собі сили для продовження боротьби. Але на шляху до Веракрус він та його прибічники були захоплені зненацька колишніми союзниками. За однією версією, В. Карранса загинув у перестрілці. За іншою – вчинив самогубство, коли був поранений у ногу і стало зрозуміло, що втекти йому не вдасться.

Сьогодні у Мексиці Каррансу згадують як одного з «Великої четвірки» Революції, разом із Еміліано Сапатою, Панчо Вільєю та Альваро Обрегоном. Хоча протягом періоду після приходу революційних сил до влади від 1915 до 1920 року він був більш потужним, ніж будь-хто з решти перелічених, він сьогодні найменше згадується з-поміж них у популярній культурі.

Реклама

3 1 голос
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x