Хто забруднює річки Черкащини?

Хто забруднює річки Черкащини?

Спостереження за станом хімічного забруднення поверхневих вод проводять підрозділи гідрометеослужби на 6 водних об\’єктах, в 11 пунктах. Загальна кількість відібраних проб води за 2018 рік становить: по річках Рось, Вільшанка, Тясмин, Велика Вись – 22; по Канівському водосховищу (1 км вище міста Канева) та Кременчуцькому водосховищу (0,5 км нижче міста Канева, в акваторії м. Черкаси та в районі пристані Адамівка) – 136.

Результати спостережень свідчать, що водні об\’єкти Черкащини залишаються забрудненими переважно сполуками важких металів (заліза, марганцю, міді, цинку, хрому шестивалентному), фенолами, дещо менше сполуками азоту, повідомляють в Черкаському обласному гідрометеоцентрі.

Показники хімічного та біологічного споживання кисню свідчать, що вода перенасичена й органічними сполуками.

Згідно з нормами рибогосподарського призначення у 2018 році спостерігались випадки високого забруднення води річки Рось у створі, вище за Корсунь-Шевченківський, залізом загальним на рівні 16,0 ГДК та цинком на рівні 10,1 ГДК. У створі, нижче за Корсунь-Шевченківський, спостерігались високі концентрації мангану до 16 ГДК. У Канівському водосховищі зафіксовані високі концентрації цинку на рівні 10,8 ГДК та концентрації мангану до 16 ГДК.

У Кременчуцькому водосховищі в межах території Черкаської області зафіксовано 14 випадків високого забруднення води манганом, максимальні концентрації якого у створі 6 км нижче м. Черкаси у 16 раз перевищували ГДК (ГДК для мангану становить 10 мкг/дм3).

Вміст сполук азоту (NH4+,NO2-) та фенолів на більшості водних об’єктах знаходився в межах від 1,2 до 6,0 ГДК. По концентраціям нафтопродуктів перевищень ГДК не було зафіксовано.

Кисневий режим річок і водосховищ був задовільним. Вміст розчиненого у воді кисню перебував у межах припустимих норм.

У порівнянні з 2017 роком по більшості контрольованим інградієнтам стабільність у значеннях відсутня. Найвищі зменшення концентрацій зафіксовані по міді на р. Рось у створі вище м. Корсунь Шевченківського та по залізу загальному у створі нижче м. Корсунь Шевченківського і на Кременчуцькому вдсх. у створі нижче м. Канева — у 5,0 – 5,7 разів. Суттєві зростання концентрацій зафіксовані на р. Рось по азоту, фенолам та СПАР – у 3,2, 2,0, 1,6 рази відповідно.

У поверхневій воді Канівського та Кременчуцького водосховищ в районі м. Канева по більшості контрольованим інгредієнтам спостерігається їх зменшення.

У акваторії Черкас суттєві зміни у сторону зменшення концентрацій зафіксовані по залізу загальному, міді та мангану. По решті контрольованим інгредієнтам спостерігаються зміни у межах значень 1,1 – 1,5 раз.

Одержані у 2018 році дані про стан гідробіоценозів засвідчили, що за середніми значеннями індексу сапробності на річках (Рось, Вільшана, Тясмин) та водосховищах (Канівському та Кременчуцькому), як і в минулому році, спостерігалось помірне забруднення води – III клас якості води.

Забруднення Дніпровських водоймищ радіонукладами досить низьке. У 2018 році середньорічний вміст стронцію 90 у воді Канівського водоймища становив 16,9 Бк/м3, цезію 137 – 3,9 Бк/м3 (допустимий рівень вмісту цезію 137 і стронцію 90 в питній воді 2000 Бк/м3). У порівнянні з 2017 роком середні концентрації цезію 137 зменшились у 1,6 рази, середні концентрації стронцію 90 – у 1,1 рази.

Отже, для річок на території Черкаської області основною проблемою залишається забруднення промисловими та побутовими скидами. Зміни впродовж року в хімічному складі води формуються в результаті взаємодії ряду природних та антропогенних факторів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x