Як сформувати правильну поставу у дитини

Як сформувати правильну поставу у дитини

Неправильна постава сприяє розвитку багатьох проблем із кістками і м’язами, призводить до порушень функції внутрішніх органів (хвороби серця і легенів) і незмінно викликає сильні болі у спині. Тому від того, наскільки правильно сформована постава, значною мірою залежить стан здоров’я дитини.

Забезпечте дитину зручним місцем для роботи. Це важливо, оскільки більшу частину свого часу учень проводить за столом (партою), який має виконувати свої функції й відповідати росту та віку дитини. Намагайтеся зробити так, щоб дитина не сиділа обличчям до стіни. Психологи пояснюють, що це положення є символом розпачу й не заохочує до праці. Дитина за таким столом весь час сутулиться, що вказує на її підсвідоме бажання сховатися, бути менш помітною. Тоді як стіна позаду виразно дає відчуття безпеки. Інша можлива причина викривлення хребта – світло, що падає зліва. Недостатньо освітлена кімната змушує дітей нахилятися нижче над зошитами та підручниками, що ніколи не дасть змоги сформувати у дитини правильну поставу. Фахівці кажуть, що і вдома, і в школі дитина має робити 15-хвилинні перерви кожні 45 хвилин навчання, щоб змінити своє положення.

Зменште час перегляду телевізора – дивитися його з ранку до вечора шкідливо. Дослідження показують, що майже 60 % дітей, які дивилися телевізор протягом 1–2 годин на день, скаржилися на болі у спині. Для тих, хто дивиться телевізор більше як 2 години на день поспіль, цей відсоток збільшується до 70.

Обмежте час перебування за комп`ютером – це особливо важливо з огляду на те, що більшість столів та стільців для роботи за комп’ютером призначені для дорослих. За ними дитині важче працювати на клавіатурі, ноги висять у повітрі, а голова постійно відкинута назад або піднята вгору, щоб бачити зображення на екрані монітора. З іншого боку, діти, які декілька годин поспіль грають на комп’ютері за допомогою джойстика або іншого периферійного обладнання, відчувають болі у спині в результаті безперервного навантаження на хребет.

Забезпечте вашим дітям гарне місце для сну – це важливо для повноцінного відпочинку в нічний час. Дитині або підлітку потрібне хороше ліжко з ортопедичним матрацом і, можливо, без подушки.

І, найголовніше, стежте за вагою дитини! Забезпечте їй здорове, повноцінне і збалансоване харчування та стимулюйте виконувати фізичні вправи (приблизно 1 годину в день), тому що зайва вага й ожиріння підвищують ризик розвитку болю у спині. Для вироблення правильного положення тіла найбільш ефективними є басейн, влітку і взимку – катання на ковзанах та лижах. Завдяки фізичним вправам зміцнюється дихальна система, м’язи спини і пресу, одночасно формується правильна постава і гарний настрій.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x