Все, шо треба знати про холестерин

Все, шо треба знати про холестерин

Як часто ви перевіряєте рівень холестерину у крові? А що знаєте про підвищений рівень холестерину? «Нова Доба» дізналася, чому так важливо впевнитися, чи все в нормі, та як знизити рівень холестерину, якщо раптом ви потрапили в зону ризику.

Холестерин – це органічна сполука, що потрапляє в організм при вживанні їжі, його синтезує печінка. Тобто холестерин – це жир. Він має велике значення для всього організму – його стану і функціонування. Наприклад, одна з важливих функцій холестерину в тому, що з нього синтезується безліч гормонів, які відповідають за імунітет.
Усі люди, які досягли 20 років, обов’язково мають перевіряти рівень холестерину не рідше, ніж раз на 5 років. Робити це потрібно хоча б тому, що підвищений рівень холестерину може вказувати на серйозні проблеми в організмі і навіть хронічні захворювання, про які ми ніколи не здогадувалися.

Причини підвищення рівня холестерину. Всупереч поширеному переконанню, те, що ми їмо, не надто впливає на загальну картину. Так, 70 % холестерину в організмі синтезує безпосередньо сам організм, а лише 30 % ми «з’їдаємо» разом із їжею.
Причина №1 – спадковість. Саме спадкові захворювання, такі як дисбеталіпопротеїнемія і гіперхолестеринемія можуть бути причиною підвищеного рівня холестерину.
Причина №2 – хронічні захворювання: цукровий діабет, хвороби нирок або печінки, ожиріння, гіпертонія, захворювання підшлункової залози. Куріння і надмірне вживання алкоголю також може вплинути на зміну рівня холестерину.

Коли надлишковий холестерин циркулює по нашому організму, він злипається і накопичується в артеріях. Цей процес перешкоджає кровообігу, а це може спричинити кисневе голодування.
Варто пам’ятати, що небезпечний не тільки надлишок холестерину, але і його нестача. У такому разі можуть виникнути серйозні захворювання (розвиток остеопорозу, діабету, геморагічного інсульту і навіть депресії), а також порушення репродуктивної функції.
Усім людям, у яких рівень холестерину у крові підвищений, варто не зволікати і діяти якомога раніше. Інакше виникає ризик серцевого нападу й розвитку ішемічних хвороб.
Якщо у вас підвищений рівень холестерину, насамперед треба позбутися шкідливих звичок, регулярно займатися спортом і підтримувати нормальну вагу. Їжте більше овочів і фруктів, багатих на клітковину (авокадо, яблуко, банан, гарбуз) і цільнозернові крупи (ячмінь, кіноа, рис).
Будь обережні: підвищений рівень холестерину не має симптомів. Тому його треба контролювати, перевіряючись раз на 5 років.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x