Цього тижня настала довгоочікувана весна. Щоб повернути організм до нормального стану після зими, треба знати, які вітаміни споживати навесні. Які продукти містять необхідні вітаміни та як сприяти їхньому засвоєнню в організмі – читайте далі в матеріалі.
Вітамін A допоможе повернути шкірі, що постраждала від зимових холодів, нормальний стан. Багато цієї речовини містять морква, кропива, буряк, гарбуз, кукурудза, абрикоси та помідори.
Вітамін C захистить організм від різних інфекцій, підвищить імунітет. На цей елемент багата капуста, щавель, цитрусові, яблука, різні ягоди і шипшина.
Вітамін D виробляється під впливом сонця і допомагає засвоєнню кальцію, відновлює нігті, волосся та кісткову тканину. Він є в печінці, червоній рибі, молочних продуктах, риб’ячому жирі й ікрі.
Вітамін E наситить знесилений організм силою й енергією, відновить м’язову систему. Міститься в рослинній олії, яйцях і листі рослин.
Речовини групи B забезпечать киснем тканини організму, допоможуть упоратися із втомою, відновлять нервову систему і поліпшать обмін білків у клітинах. У достатній кількості вітамін є в різних крупах, дріжджах, м’ясі, хлібі, бобових, яйцях і свіжих овочах.
Де знайти вітаміни у весняний час?
Для кращого засвоєння вітамінів у весняний період слід дотримуватися балансу вуглеводів, жирів і білків в організмі. Це допоможе зберегти залишки вітамінів, а також зіграє незамінну роль у засвоєнні спожитих елементів.
Із початком весни слід поступово знижувати надходження в організм кількості тваринних жирів. Але відмовлятися зовсім від їжі тваринного походження не слід. Виключивши зі щоденного меню м’ясо, необхідно вживати більше кисломолочних продуктів – кефір, йогурт і ряжанку. Саме завдяки цим продуктам можна заповнити нестачу вітамінів в організмі в перші весняні місяці.
Рослинні олії також дуже потрібні. Саме на початку весни людський організм потребує жирів рослинного походження. У найперші весняні салати корисно додавати оливкову олію холодного віджиму. Зелень можна поливати соком лимона, щоб уникнути нестачі вітаміну C і зміцнити
імунітет.
Запас вітамінів навесні можна отримати з торішніх запасів ягід: чорної смородини, полуниці, вишні, малини та абрикосів. Щодня треба з’їдати по столовій ложці заморожених ягід: готуйте з них морси, муси, пюре або додавайте їх у кашу й сир. Це неодмінно піде на користь і допоможе впоратися з весняним авітамінозом.
Отримати достатню кількість вітамінів можна не тільки вживаючи корисні продукти, а й споживаючи вітамінні комплекси й біологічно активні добавки. Кожен має знати, де знайти вітаміни навесні, пробуючи різні варіанти, щоб захистити себе і своїх близьких від авітамінозу.