Пропозиції ЧДТУ були почуті на державному рівні

Пропозиції ЧДТУ були почуті на державному рівні

У минулому році до Черкаського державного технологічного університету на скорочену форму навчання факультету комп’ютеризованих технологій машинобудування та дизайну вступив Василенко Віталій Станіславович, який має статус учасника бойових дій та інваліда 2 групи через захворювання, пов’язане із захистом Батьківщини. Влітку 2014 року він перебував у зоні проведення АТО. Про це «Нова Доба» дізналася у прес-службі навчального закладу.

Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» гарантує підтримку таким студентам у вигляді Державної цільової підтримки для здобуття професійно-технічної та вищої освіти, яка надається у вигляді, а саме:

– повної або часткової оплати навчання за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів,
– пільгових довгострокових кредитів для здобуття освіти,
– соціальної стипендії,
– безоплатного забезпечення підручниками,
– безоплатного доступу до мережі Інтернет, систем баз даних у державних та комунальних навчальних закладах,
– безоплатного проживання в гуртожитку,
– інших заходів, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Проте, чинним законодавством України гарантувалась виплата соціальних стипендій лише тим учасникам АТО, які не досягли 23 років. У березні 2018 року Віталію виповнилось 23 роки. Зауважимо, що такі студенти здебільшого вступають у вищий навчальний заклад у віці близько 23 років, після служби в Збройних силах України.

Крім того, з’ясувалось що законодавством не передбачено право на отримання соціальної стипендії особам, які мають статус інваліда війни. Проте, особи з інвалідністю І-ІІІ групи мають право на отримання соціальної стипендії, згідно Постанови Кабінету Міністрів від 8 лютого 2017 року № 81.

Отже, склалась ситуація, коли молода людина, яка втратила час і здоров’я на службу в армії, захищаючи Вітчизну, не мала права на отримання соціальної стипендії (розмір якої, на той час складав 1180 грн.).

Профспілковий комітет ЧДТУ звернувся до обласного комітету Профспілки з пропозицією посприяти у скасуванні обмеження у віці для отримання соціальної стипендії студентам, учасникам бойових дій, зазначених у пункті 19 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 № 3551-XII.

На клопотання профкому та адміністрації ЧДТУ обком Профспілки звернувся до Міністерства освіти і науки України та Міністерства соціальної політики України з проханням переглянути віковий термін для учасників бойових дій, які мають право на отримання соціальних стипендій.

І ось, нарешті, рішенням Уряду України від 23 січня 2019 року, було ухвалено внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України щодо виплати соціальних стипендій студентам (курсантам) вищих навчальних закладів. Цими змінами зокрема:

• розширено категорії отримувачів соціальних стипендій, надано право на отримання соціальних стипендій усім учасникам бойових дій, у тому числі особам, визнаним постраждалими учасниками Революції Гідності, особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях та їхнім дітям, які є студентами вищих закладів освіти;

• скасовано вікове обмеження (23 роки) учасникам бойових дій при наданні соціальної стипендії тощо.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x