Ювілей Національного історико-культурного заповідника «Чигирин»

Ювілей Національного  історико-культурного заповідника «Чигирин»

Сьогодні на моїй рідній Чигиринщині подія, як на мене, національного рівня. І це без перебільшення. Адже саме сьогодні Національному історико-культурному заповіднику «Чигирин» виповнюється 30 років!!!

Тож щиро вітаю весь потужний на сьогодні колектив професіоналів національного заповідника, очолюваного Василем Івановичем Полтавцем, із 30-річчям з часу створення.

Цей ювілей, безумовно, є культурницькою подією як для Черкащини, так і для всієї нашої держави.

Ювілей Національного  історико-культурного заповідника «Чигирин»

Національний історико-культурний заповідник «Чигирин» це потужна науково-дослідна, краєзнавчо-просвітницька установа. Створена постановою Ради Міністрів Української РСР від 7 березня 1989 року «Про оголошення комплексу пам’яток історії, культури та природи м. Чигирина, с. Суботова і урочища Холодний Яр у Черкаській області Державним історико-культурним заповідником».

23 вересня 1995 року, під час відзначення 400-річчя від дня народження Богдана Хмельницького, Указом Президента України заповіднику було надано статус НАЦІОНАЛЬНОГО.

Розташований заповідник на території Чигиринського району Черкаської області. Включає в себе ряд відділів, секторів, філій. Серед них: науково-дослідний відділ «Резиденція Б.Хмельницького», відділ «Музей Б.Хмельницького», відділ «Суботівський історичний музей», відділ «Стецівський етнографічний музей», філія «Холодний Яр», сектор «Медведівський краєзнавчий музей».

Завданням НІКЗ «Чигирин» є збереження, вивчення й відтворення різноманітних і численних пам’яток Чигиринщини, пов’язаних з історією Чигирина як гетьманської столиці України (1648 – 1678 рр.), з життям і діяльністю державо творця України Богдана Хмельницького, Національною революцією середини XVII століття, Коліївщиною (1768 – 1769 рр.), перебуванням на Чигиринщині великого українця Тараса Шевченка; проведення археологічних та історико-архітектурних досліджень, здійснення музеєфікації та реставрації пам’яток з обов\’язковим збереженням і відтворенням історико-культурного та природного середовища, проведення постійної пам’ятко- і природоохоронної роботи.

Пройдений 30 річний шлях становлення і розбудови заповідника є свідченням високої якості ґрунтовних знань та практичної підготовки всіх працівників установи.

Ювілей Національного  історико-культурного заповідника «Чигирин»

Багато років тісно співпрацюю із заповідником. Я навчався у 1989 році у 8 класі Суботівської середньої школи. В той рік якраз створився заповідник. Я на свої очі бачив як проходив процес становлення Суботівського історичного музею, як самовіддано і з глибокою повагою до збереження і вивчення культурно-історичної спадщини села працювали перші його працівники: Віктор Гугля, Надія Кукса… Бачу як відповідально сьогодні працюють його співробітники: від охоронців до екскурсоводів.

Гордився від того, що саме працівники заповідника Яніна Діденко і Надія Кукса у 2014 році стали Лауреатами найвищої краєзнавчої відзнаки Черкащини – Обласної краєзнавчої премії імені Михайла Максимовича. Їх книга «Чигиринщина в подорожніх нотатках відомих особистостей XIX –першої половини XX століття» членами конкурсної комісії була визнана найгрунтовнішим колективним виданням того року. А це є визнання та позитивний імідж саме заповідника. У 2016 році Надія Кукса була удостоєна найвищої відзнаки Національної спілки краєзнавців України звання «Почесний краєзнавець України».

Люди, професійні особистості – це найвища цінність заповідника!!!
За ці роки заслужила високої поваги на теренах нашої держави започаткована заповідником конференція «Чигиринщина: історія і сьогодення».

У 2006 році на базі Суботівській ЗОШ I – III ст. була започаткована шкільна історико-краєзнавча конференція «Чигиринщина в історії України», яка від учнівської, шкільної пройшла у статусі до районної, а нині до міжрегіональної історико-краєзнавчої конференції та яка нині проводиться у Чигиринській школі №1. І саме працівники НІКЗ «Чигирин» підставили потужне плече у її проведенні та брали участь у всіх конференціях, які були присвячені дослідженню різних аспектів історії Чигиринщини: історії села Суботів; подіям Другої світової війни; голодомору 1932 – 1933 років та політичним репресіям; шкільній освіті на Чигиринщині; 500-річному ювілею Чигирина; 100-річчю Української революції 1917 – 1921 рр. За це хочу в цей ювілейний день подякувати всім науковцям і краєзнавцям заповідника !!!

Ювілей Національного  історико-культурного заповідника «Чигирин»

У 2017 році в Черкаському державному технологічному університеті було відкрито нову спеціальність «Історія та археологія» з освітньою програмою «Історія, музеєзнавство та експертиза культурно-історичних цінностей». І саме працівники чигиринського заповідника першими прийняли наших студентів, провівши їм комплексне ознайомлення із станом проведення експертизи культурно-історичних цінностей в установі. Спільно із заповідником ми готуємо якісних фахівців-музеєзнавців, майбутніх експертів культурно-історичних цінностей.

Особисто, поважаю кожного працівника заповідника. В цей ювілейний день зичу всьому колективу Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» міцного здоров’я, щастя, добробуту, процвітання, успіхів, натхнення, невтомних творчих і професійних злетів в ім’я майбутнього України!

Нехай довкола панують мир і любов, злагода і душевний комфорт, і Вас завжди супроводжує впевненість у завтрашньому дні, радість творчого натхнення і життєвих перемог!

Ювілей Національного  історико-культурного заповідника «Чигирин»
Ювілей Національного  історико-культурного заповідника «Чигирин»

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x