Як розпізнати діабет І та ІІ типу?

Як розпізнати діабет І та ІІ типу?

Діабет виникає тоді, коли організм не виробляє достатню кількість інсуліну або втрачає здатність утилізовувати його належним чином. Інсулін – це речовина, яку продукує підшлункова залоза. Його головною функцією є зменшення кількості глюкози у крові. Про основні ознаки та симптоми цукрового діабету – читайте далі в матеріалі.

Симптоми цукрового діабету І типу. Вченим досі не вдалося встановити однозначних причин розвитку діабету першого типу. Серед можливих несприятливих факторів, що можуть спровокувати саме цей вид діабету, є ослаблення імунної системи, що призводить до руйнування клітин, які відповідають за процес вироблення інсуліну у підшлунковій залозі.

Загалом діабет І типу розвивається стрімко й має яскраво вираженні прояви. Хворий, попри на підвищений апетит, швидко втрачає вагу, відчуває постійну втому, сонливість, спрагу. Часті позиви до сечовипускання змушують його прокидатися серед ночі по кілька разів, кількість сечі значно перевищує норму. Симптоми виникають раптово і при уважності не залишаються непоміченими.

Симптоми цукрового діабету ІІ типу. Предіабет та діабет
ІІ типу виникають тоді, коли клітини внутрішніх органів втрачають здатність засвоювати інсулін, а підшлункова залоза не може виробити достатню кількість нового інсуліну, щоб усунути проблему.

Для діабету другого типу властиві сухість у роті і спрага (хворий може вживати до трьох-п’яти літрів рідини щодня); зниження ваги; рясне сечовипускання; постійна втома, сонливість, відчуття слабкості, дратівливість; відчуття поколювання в пальцях, оніміння кінцівок; значна раптова втрата ваги (попри хороший апетит); нудота, іноді блювання; шкіра суха, можливий сильний свербіж, тривале загоєння ран і саден; інфекції сечовивідних шляхів; підвищений тиск.

Достовірне підтвердження ді­аг­нозу можливе лише після проведення лабораторних досліджень, що дають змогу оцінити рівень цукру (глюкози) у крові. Лікарі зауважують, що випадковий аналіз глюкози у плазмі крові зазвичай проводять при масових обстеженнях і диспансеризації, а також при необхідності провести екстрене дослідження показників. Критичним значенням можна вважати показник 7 ммоль/л і вищий.

Аналіз на рівень глюкози в крові натщесерце – найпоширеніший тип аналізу, нехай і не відрізняється абсолютною точністю, проте простий у виконанні. Як правило, його проводять зранку, при цьому пацієнт не має вживати їжу протягом 8–12 годин до дослідження. Як і при будь-якому аналізі крові, не варто напередодні пити алкогольні напої, а також курити за годину до взяття матеріалу. Хорошим показник вважають, якщо рівень глюкози не перевищив 5,5 ммоль/л. При 7 і більше ммоль/л пацієнта направлять на додаткове обстеження.

Зверніть увагу, що гормональні зміни в організмі під час вагітності також можуть спровокувати інсулінорезистентність. Якщо підшлункова залоза не зможе продукувати достатньо інсуліну, відбудеться різке накопичення глюкози у крові. Пам\’ятайте: якщо вчасно не зайнятися лікуванням, це може призвести до розвитку гестаційного діабету під час вагітності.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x