Глаукому важливо вчасно виявити

Глаукому важливо вчасно виявити

Глаукома – досить розповсюджене захворювання. На нього здебільшого хворіють люди віком від 40 років. Але трапляються випадки, коли недуга вражає і значно молодших (так звана юнацька глаукома), і навіть новонароджених (вроджена глаукома). За даними Міжрегіональної громадської організації «Асоціація хворих на глаукому», наразі це – одна з основних причин сліпоти та слабкозорості. Кількість глаукомних хворих у світі вже сягає майже 100 млн осіб. Про головні симптоми глаукоми та як уберегтися від недуги «Новій Добі» розповіла Наталія Пустовіт, завідувач офтальмологічного відділення Черкаської обласної лікарні.

Глаукому важливо вчасно виявити

За словами лікарки, головним фактором захворювання є підвищення внутрішньоочного тиску. В оці постійно виробляється рідина, що живить його структуру, а потім виводиться з ока через дренажну систему. Перешкода відтоку цієї рідини через дренажну систему ока і є причиною підвищення внутрішньоочного тиску. А тиск призводить до поступової загибелі нервових волокон зорового нерву. Найважливіше те, що людина цей тиск не відчуває, тобто на першій стадії процес минає безболісно. Саме тому спершу можна й не здогадуватися про наявність цієї недуги. Зазвичай, коли хворий уже помічає погіршення зору чи звуження поля зору, то це, в кращому разі, друга стадія, або ж і третя.

– Про розвиток глаукоми можуть свідчити такі ознаки: затуманювання зору перед одним оком, погіршення його в сутінках, біль у зоні брови або скроні, можливе звуження поля зору, райдужні кола довкола джерела світла, – зауважує Наталія Пустовіт. – У більшості випадків глаукома починається й розвивається безсимптомно. Більшість людей не помічає початку захворювання. Усі названі ознаки мають стати причиною для того, щоб пройти перевірку в офтальмолога й перевірити внутрішньоочний тиск.

Наталія Пустовіт зауважує, що тим пацієнтам, у яких глаукома, немає потреби змінювати своє життя кардинально. Людина може жити активним життям, зокрема й займатися фізкультурою, що навіть корисно для нормалізації тиску в очному яблуці.

– Раціон міняти теж немає потреби, однак слід врахувати, що кава і чай можуть спричинити незначне підвищення внутрішньоочного тиску через годину після споживання. Споживання великої кількості рідини за короткий проміжок часу теж може мати такий ефект. Краще бути обережними й із алкоголем – не пийте більше ніж один келих сухого вина на добу, – говорить лікарка.

Головне – своєчасно виявити підвищений внутрішньоочний тиск. А для цього людям віком від 40 років і старшим обов’язково треба відвідувати офтальмолога хоча б раз на два роки. Хворим варто перевірятися у лікаря раз на три місяці (якщо їхній внутрішньоочний тиск у нормі й призначені каплі їм допомагають; якщо ж ні – то значно частіше).

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x