Меморіальну дошку герою Другої світової відкрили в Умані

Меморіальну дошку герою Другої світової відкрили в Умані

11 березня з нагоди 75-ї річниці визволення Умані від нацистів відкрили меморіальну дошку в пам’ять про Героя Радянського Союзу Євгена Тищика. Він героїчно загинув 10 березня 1944 року під час визволення міста від ворога.

– Ми, уманчани, маємо пам’ятати про подвиг визволителя і від покоління до покоління берегти пам’ять про мужнього воїна, який віддав своє життя заради миру на землі, – сказав міський голова Олександр Цебрій.

Довідково: Євген Костянтинович Тищик народився 8 вересня 1919 року в селянській родині в с. Чеснівка Лисянського району Черкаської області. До війни працював у Києві електромонтером. У 1939 році вступив до Київського танково-технічного училища. У боях із нацистами з червня 1941 року воював у складі танкових підрозділів на Південно-Західному і 2-му Українському фронтах. Брав участь у Чернігівсько-Прип’ятській, Корсунь-Шевченківській та Умансько-Ботошанській операціях.

10 березня 1944 року командир роти 50-ї танкової бригади 2-ї танкової армії 2-го Українського фронту, старший лейтенант Тищик один із перших увірвався в Умань і більше як годину до підходу підкріплення вів у місті бій із ворогом, знищивши чотири танки, чотири зенітні гармати й чимало гітлерівців. Загинув солдат у цьому бою, врізавшись своїм танком у німецькі бензовози.

За проявлені в боях героїзм та мужність старшому лейтенанту Євгену Тищику посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу.
Похований боєць в Умані, у Братській могилі. Уманчани увіковічили пам’ять про героя-визволителя в назві однієї з центральних вулиць міста.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x