Великий піст: як харчуватися з користю

Великий піст: як харчуватися з користю

Великий піст – це не нагода перевірити власну витривалість. Стриманість, розважливість та послідовність мають стати основними харчовими звичками кожної людини, які можна виробити саме під час Великого посту. Лікарі зауважують, що насправді пісна їжа надзвичайно корисна та багата на мікро- й макроелементи, клітковину, мінерали, залізо тощо. Якщо підключити фантазію, то пісні страви можуть стати справжнім відкриттям для господинь і їхніх сімей. Постувати і постійно думати про різну смакоту та відчувати дискомфорт і психологічний, і фізичний – це точно не те, що ми очікуємо від 40-денного шляху до Великодня.

Готуватися потрібно поступово. Не варто відмовлятися від їжі чи стрімко міняти раціон з першого ж дня. За зиму організм переважно набирає до 10 % від нашої ваги. Варто за кілька днів до початку посту потроху виключати з раціону м’ясо, жири, тістечка, макарони, торти і поступово переходити на рослинну їжу. Харчуватися треба чотири рази на день, вживати відварену їжу, домашні соління тощо.

У дні Великого посту треба відмовитися від м’ясних, молочних страв, також не можна вживати яйця. У пріоритеті – сирі овочі та фрукти, горіхи, сухофрукти. Рибні страви також варто виключити з раціону. Проте важливо не «застрибувати» в піст та не «вистрибувати» з нього. Витримати стійко усі харчові заборони посту без шкоди, а, навпаки, з користю для організму вдається лише добре підготованим вірянам, котрі дотримуються усіх постів протягом року та щосереди і щоп’ятниці утримуються від споживання м’яса, риби, яєць, молока. Якщо раніше ви не вдавалися до систематичних «розвантажувальних» днів, то краще не ризикувати й залишити рибу та молокопродукти у власному пісному раціоні – можна не щодня, але хоча би двічі на тиждень.

У перший день посту, 11 березня, не можна взагалі нічого їсти. Наступні чотири дні (12–15 березня) – сухоїдіння. У вихідні (суботу та неділю) не заборонена гаряча їжа з рослинною олією. У всі наступні седмиці посту принцип обмежень у їжі один і той самий: понеділок, середа, п’ятниця – сухоїдіння, вівторок, четвер – гаряча їжа без олії. Потім намагайтеся харчуватись невеликими порціями, але часто. Щодня вживайте злаки, овочі (важливо, щоб вони були свіжими), фрукти та сухофрукти, мед, гриби та горіхи. Під час посту корисно їсти квашені й мариновані продукти, пити чай із лимоном та медом.

Консультація медичного працівника є обов’язковою. У людей з анемією чи малокрів’ям після початку посту (через 7–10 днів) можуть виникнути такі симптоми, як слабкість, запаморочення, зниження тиску й загострення хронічних хвороб. Тому, якщо людина знає про якісь захворювання, їй варто звернутися до сімейного лікаря чи дільничного терапевта і порадитися, що можна їсти, а що ні, від чого можна відмовитися.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x