Перші весняні роботи на городі

Перші весняні роботи на городі

Ось і настала весна. Теплі сонячні промені дарують радість не лише людям. Пробуджуються від зимової сплячки перші весняні квіти, на деревах починають розбухати бруньки, прокидається земля. Саме зараз час починати активну городню діяльність. Роботи багато, але впоратися можна з усім, якщо чітко визначити для себе, що і в якій послідовності треба виконувати.

Березень – початок весни, він іще може бути холодним, із періодичними заморозками. Ще не так тепло для початку активних посадкових робіт, але вже можна активно зайнятися підготовкою.
Насамперед потрібно підготувати землю до майбутніх робіт. Спочатку позбавляємося від зимового сміття. Сухе листя, залишки опор і укриттів, бурелом – ні до чого. Це вкрай важливо, адже непотрібний мотлох не тільки псує зовнішній вигляд ділянки, але й створює сприятливе середовище для розмноження шкідників і комах. Очищаючи територію, зірвіть бур’яни. Поки вони не зміцніли, їх можна легко витягти із землі. Також можна позбавлятися від личинок і живих комах.

Перед тим як висаджувати рослини, ґрунт потрібно підживити. Органічні добрива – найкращий спосіб створити сприятливі умови для життя рослин, чагарників і дерев. Для багаторічних рослин піді­йдуть мінерали, що містять калій. Замінити його може звичайний курячий послід. Ґрунт під городні рослини і коренеплоди можна обробити за допомогою покупного торфу, перепрілого гною або готового компосту. Підгодовування і мульчування можливе тільки тоді, коли ґрунт ретельно зволожений.

Якщо земля «важка», додайте легкості за допомогою дрібного гравію або піску. Так зможете позбутися застою води біля коренів. Якщо ґрунт надто розсип­частий, слід внести небагато глинистих порід, щоб затримати поживні речовини й вологу на поверхні.

Наступним етапом весняних робіт у городі є процес розпушування ґрунту. Досвідчені дачники знають, що постійно перекопувати землю на ділянці не можна. Під час перекопування всі корисні й поживні речовини йдуть глибоко в ґрунт, до того ж псується його структура. Грядка навесні вимагає невеликого розпушування на глибину не більше як 5–8 см. Пористий і зернистий ґрунт – сприятливе середовище для висаджування рослин, в ньому коренева система швидко набиратиме силу і зростання.

Визначтеся, де і що садитимете. Підготуйте ділянку до посадкових робіт. Може, десь треба перекопати або розбити великі шматки землі.

Коли ґрунт прогрівається вже до 6–7 градусів, можна братися за висаджування деяких порід городніх рослин. Зазвичай у цей час садять картоплю, цибулинні породи, часник або розсаду. Для того, щоб отримати ранній урожай ревеню та спаржі, роблять спеціальну вигонку на відкритому ґрунті і бланшування.

Не забувайте, що багато рослин бояться заморозків, тому повністю «розпаковувати» їх можна тільки після остаточного потепління.

Перед тим як висаджувати розсаду, насіння потрібно обробити. Для цього переберіть його (виберіть найбільш велике і здорове), прогрійте на обігрівачі кілька годин. У склянку з водою додайте 1 ст. л. солі й опустіть туди насіння. Погане спливе наверх – його можна викидати. Потім насіння треба загартувати, поставивши на кілька годин у холодильник. Після цього можна покласти його в марлю на блюдечко для пророщування. Коли цей час настане, можна висаджувати розсаду в парник, теплицю або в дерев’яні ящики. До речі, землю для них можна підготувати вже зараз. Для цього потрібно розпушити її і просушити – достатньо поставити в тепле приміщення на вікно, щоб на неї потрапляло сонячне світло.

Вже зараз, за цим же принципом, можна готувати однорічні квіти (айстри, петунії, чорнобривці) для майбутнього висадження у відкритий ґрунт. Попередньо землю треба удобрити. Якщо вирощуєте на своїй ділянці жоржини, бегонії, гладіолуси, то в березні саме час виносити їх в тепле світле місце, перевірити всі корінці, відсортувати пошкоджені й висадити в підготовлену в ящиках землю для проростання і майбутньої пересадки у відкритий ґрунт.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x