Городні і садові культури, які не бояться тіні

Городні і садові культури, які не бояться тіні

* Якщо тінь густа, але триває не більше як половину світлового дня, можна висаджувати майже всі городні культури, крім найбільш сонцелюбних – кавунів, гарбузів тощо. Вони розвиватимуться трохи повільніше за решту і плодоноситимуть пізніше, але на рівень урожайності це не вплине.
* На городі в тіні можна садити цибулю і часник (на пір’я), щавель, естрагон та хрін.
* З тінню можуть миритися салат, цвітна й білокачанна капуста, редиска і навіть буряк, але дозрівають ці культури в таких умовах значно пізніше за ті, що ростуть на сонці.
* Якщо тінь тримається на ділянці не більше як 4 години протягом світлового дня, на це місце можна садити квасолю, гарбуз, ревінь, прянощі. Редька і ріпа навіть більше полюбляють таку напівтінь, ніж сонце. Тут вони краще захищені від гусені і хвороб.
* Непогано переносить постійну тінь малина, щоправда, плодоносити вона буде трохи пізніше, ніж звичайна, але матиме більші ягоди.
* Коло паркану можна посадити як чорну, так і червону смородину. Під час літньої спеки тут буде зручно збирати ягоди.
* Бузок, шипшина, жимолость, сніжноягідник можуть рости в тіні, але не варто їх садити коло паркану. Через деякий час вони піднімуться врівень із огорожею і самі почнуть тінити на город.
* Майже не потребує світла ірга – невелика кущова рослина, що родить багато невеликих жовтих ягід із приємним смаком.
* Без прямого сонячного світла цілком можуть обходитися багаторічні квіти: брунера, барвінок, конвалія, незабудка, багато різновидів папороті, бузульники, морозник, примули, фіалки, анемони, медуниці, гортензії клопогони, анемони тощо. Можуть вирости тюльпани, але тоді зацвітуть досить пізно.
* Поряд із тінистими деревами непогано можуть виживати конвалії, проліски, хости. Мириться з тінистим деревом і меліса.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x