Як доглядати за столовим приладдям

Як доглядати за столовим приладдям

У кожному будинку і квартирі обов’язково є столове приладдя (виделки, ложки, ножі тощо). Якщо ці речі якісні, вони зазвичай коштують недешево й потребують правильного догляду. Тож кожній господині не завадить знати, як це робити так, щоб приладдя служило довго і завжди було як нове.

Перш ніж почати користуватися новим, купленим у магазині столовим приладдям, його обов’язково треба ретельно промити в теплій і мильній воді. Потім обполоснути і витерти насухо.

Неважливо, з якого матеріалу виготовлене столове приладдя, головне, щоб воно не було брудним довше, ніж того вимагає процес приготування чи споживання їжі. Насамперед використане приладдя очищають від шматочків їжі: від прилиплої і засохлої їжі навіть якісні метали тьмяніють і вкриваються плямами. Найпростіше – власникам ножів, ложок і виделок із нержавійки або сталі. Їх досить помити звичайними мийними засобами й відразу витерти насухо або скласти ручкою вгору в підставки для ножів і виделок. Їх добре мити і в посудомийній машині, треба лише відразу після закінчення циклу відкрити дверцята, інакше на приладді залишаться білясті плями.

Виделки і ножі з нержавкої сталі потрібно чистити порошком, призначеним саме для чищення металів. Добре чистити їх і питною содою (попередньо зволоженою), а також річковим піском (дрібно просіяним). Якщо на приладді з’явилася стійка темна пляма, то для її видалення використовуйте лимонний сік. Потім потрібно протерти вовняною м’якою ганчіркою. Якщо старі плями відразу не вдалося очистити, то процедуру слід повторити (можливо, і кілька разів).

Особливого догляду вимагає приладдя, у якого ручка зроблена з іншого матеріалу. Посуд із фарфоровими і керамічними ручками не можна мити в дуже гарячій воді, інакше від нагрівання лезо може розширитися, і ручка трісне. Дерев’яні ручки, надовго залишені у воді, розбухають, а після висихання можуть пожолобитися або почати кришитися. Приладдя, у якого ручка і лезо зроблені з різних металів, не варто мити у посудомийній машині: при нагріванні під час миття можуть початися непередбачувані хімічні реакції, і посуд пошкодиться. Не треба мити в посудомийці і приладдя з дерев’яними, кістяними і проклеєними пластмасовими частинками. Такі вироби краще взагалі не занурювати повністю у воду, а мити тільки леза, тримаючи їх за ручки.

Звісно, що дорожче столове приладдя, то дбайливішого догляду воно вимагає. Срібні, посріблені і позолочені ложки, виделки і ножі, ціни на які помітно вищі за ціни на посуд з нержавійки, витримують тільки легке миття м’якою губкою і щадними мийними засобами. Миють їх вручну або в теплій воді на «швидкій» програмі посудомийної машини. Не можна класти в лоток срібний посуд разом зі сталевим або із нержавкої сталі. Срібло – м’який метал, який легко подряпати від такого сусідства. Після миття відключають режим сушки і витирають приладдя вручну. В крайньому разі, можна відразу відкрити машинку і, випустивши пар, залишити посуд досихати. Якщо посуд геть занехаяний, можна відтерти бруд спеціальними полірувальними серветками або засобами для ювелірних виробів.

Мельхіорове і срібне столове приладдя треба мити прохолодною водою, в яку додають трохи нашатирного спирту. Приладдя зі срібла слід відразу після використання опускати в киплячу воду, в якій розведено трохи харчової соди. Тоді вони завжди блищатимуть. Відмити плями з такого приладдя можна за допомогою теплого оцту або суміші нашатирного спирту і крейди. А от золотий і позолочений посуд зробити яскравим допоможе цибулевий сік. Його потрібно нанести на поверхню, дати просохнути протягом півтори-двох годин. Потім обполоснути й витерти насухо.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x