Психолог: «Що таке щастя, кожен визначає для себе сам»

Психолог: «Що таке щастя, кожен визначає для себе сам»

Міжнародний день щастя (англ. International Day of Happiness) святкують щороку 20 березня. Його проголошено ООН 28 червня 2012 року.

Доктор психологічних наук, зав. кафедри психології і педагогіки у ЧНУ ім. Б. Хмельницького Інна Кукуленко-Лук’янець поділилася з журналістами «Нової Доби» своїм баченням того, що таке щастя і як бути щасливим:

– Щастя – досить непросте поняття і визначення його є дуже індивідуальним. Думаю, щастя – це стан внутрішнього комфорту, задоволення, піднесення, для когось – ейфорії. Коли людині просто добре на душі – це вже щастя. Різних людей різні речі роблять щасливими. Все залежить від домінантних цінностей, потреб. Для когось – наявність сім’ї, дітей, здоров’я; для когось – матеріальні потреби; для когось – престиж, слава, популярність; для когось – новий досвід, знання тощо. Важливо, щоб людина сама для себе визначила, що їй приносить задоволення і душевний комфорт. У різних умовах люди будуть почуватися по-різному. Залежить від виховання в батьківській сім’і і від того, навчили батьки радіти життю чи виставляти до нього претензії. Ще Омар Хайям говорив: «У вікно дивилися двоє: один бачив зоряне небо, інший – багнюку».
Думаю, рецепт щастя – вчитися помічати маленькі приємні радощі. У нас, людей, домінує тривожне, негативне мислення. Ми постійно очікуємо проблем, негараздів. Треба вчитися мислити інакше, очікувати доброго і позитивного. Це робота над собою. І у ці складні часи я би радила людям більше помічати хорошого, оточувати себе тим, від чого вам добре. Жити сьогодні і зараз, збирати з кожного дня крупинки позитиву. Цього треба вчитися, але воно того варте.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x