Великий піст: початок, традиції, заборони та важливі правила

Великий піст: початок, традиції, заборони та важливі правила

Одним із найбільш тривалих ритуалів християнської церкви є Великий піст. Це не просто відмова від продуктів тваринного походження чи інші цілком прості обмеження, а переосмислення свого життя, перезавантаження – як фізичне, так і духовне. Тож, аби дійсно дотриматись посту, не достатньо всього лише сісти на вегетаріанську дієту. Що ж таке піст, коли він починається, і як дотримуватись – читайте далі.

Дата початку завжди залежить від дати святкування самого Великодня, яка щорічно змінюється. У 2019 році Великодній піст почався досить пізно – 11 березня. А триватиме він 48 днів, до суботи 27 квітня включно.
Великодній піст поділяється на такі періоди: Чотиридесятниця, Лазарева субота, Вербна неділя та Страсна седмиця.
Страсна семидниця, або ж Страсний тиждень, – це останній тиждень посту, кожен день якого має своє значення та особливі ритуали.
1. Великий понеділок – для приготування оселі до Великодня. Треба все підремонтувати й помити, прибрати і прикрасити свій будинок до світлого свята.
2. Великий вівторок – для підготовки свого вбрання. Все треба підшити, попрати та попрасувати.
3. Велика середа – завершення всіх господарських робіт. Далі працювати забороняється, можна лише робити справи, що стосуються ритуалів останніх днів. Також готують яйця, фарби та інші предмети, що потрібні для писанок.
4. Великий четвер, або ж, як усі його називають, – Чистий четвер. Цього дня треба прийняти ванну та добре викупатись до сходу сонця. Ввечері печуть пасочки (у деяких регіонах у цей день лише замішують тісто, а випікають уже в суботу).
5. Страсна п’ятниця – найсуворіший день Великого тижня, адже саме у п’ятницю за легендою вбили Ісуса Христа. Цього дня взагалі слід утримуватись від їжі, а також від розваг – навіть співу та прослуховування музики. Під суворою забороною вся робота по дому чи у дворі.
6. Велика субота – час приготування до свята, хтось цього дня тільки випікає паски. Традиційно розфарбовують писанки, завершують готувати страви.
7. Велика неділя – Великдень.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x