Весна під охороною

Весна під охороною

Важко уявити весну без квітів. Після того, як сніг, мороз і холод залишають опустілу землю, саме вони стають першими провісниками тепла і відновлення природи після зимового сну. Тож не дивно, що саме перші квіти викликають стільки уваги й цікавості в багатьох людей. Черкащина здавна славиться лісами, багато з яких здатні порадувати на початку весни першими квітами. Щороку в цей час сотні любителів прекрасного йдуть на таку собі прощу. Щоправда, всі люди різні, і хтось їде в ліс для того, щоб відчути пробудження весни, а хтось просто для наживи. Останні викликають особливе занепокоєння в лісівників, вчених і правоохоронців. Детальніше про це в нашому матеріалі.
– Ще з раннього дитинства пам’ятаю, як я чекала ту весну, щоб побігти в ліс і відчути себе русалкою в морі підсніжників, – розповідає Галина Середа з Чигиринського району. – Ми з подружками тікали з дому і годинами гуляли по лісові, насолоджуючись цим дивовижним видовищем та ароматом. Пам’ятаю, як мріяли про доросле життя серед тих квітів у юнацькі роки. Та й уперше про свою любов мій Микола сказав саме серед первоцвітів. Знаєте, тоді якось ці квіти мало кого цікавили, крім юних натуралістів. А потім, коли почалася перебудова й формувалися ринкові відносини, люди зрозуміли, що можна й на цьому «робити гроші». І почалося… Щороку сюди наїжджають ділки. Їх ловлять, штрафують, а вони однаково їдуть і їдуть. Шкода, що ще не саджають за ґрати. Бо в мене аж серце кров’ю обливається, коли бачу цих вандалів.

Історії про квіткових вандалів підтверджують і правоохоронці. Наприклад, як повідомив начальник управління екологічного нагляду (контролю) в Черкаській області Олександр Позняков, днями на території пам’ятки природи загальнодержавного значення «Холодний Яр» затримали двох чоловіків, які зрізали первоцвіти. У чоловіків виявили 2 600 екземплярів цієї рослини. Розмір компенсації внаслідок знищення становить 161,2 тис. грн. Стосовно громадян склали адміністративні протоколи за фактом порушення ст. 11 Закону України «Про Червону книгу України» та ст. 7−9, 28 Закону України «Про природно-заповідний фонд України».

Такі факти не поодинокі. Саме тому щороку, крім правоохоронців і лісівників, охороною первоцвітів опікується багато волонтерів. Особливе місце серед них посідають науковці.
– Щороку у Холодному Яру студенти й викладачі Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького здійснюють охорону популяції підсніжника складчастого під час його активного цвітіння, – розповідає Олександр Спрягайло, завідувач кафедри біології, екології та агротехнологій ЧНУ імені Б. Хмельницького. – Студенти проводять роз’яснювальну роботу серед населення, уроки у школах чи заняття в садочках, де розповідають про необхідність збереження рідкісних видів рослин. Крім цього, працівники екоінспекції і Нацполіції проводять рейди-перевірки з метою виявлення можливих місць торгівлі первоцвітами. Згідно із законодавством України, за кожну зірвану чи пошкоджену рослину підсніжника передбачено компенсацію державі у розмірі 49 грн/шт., а за незаконну торгівлю – штраф до 3 655 грн. Проте найважливішим гарантом збереження підсніжника чи подібних видів є власна сумлінність і бажання зберегти красу природи для нащадків.

За словами вченого, на території Черкаської області трапляється два види підсніжника – складчастий і білосніжний. Перший поширений лише в Холодному Яру, другий – і в інших районах області. На жаль, природних місць зростання цих видів щораз меншає, а активна діяльність людини, зокрема і зривання рослин на букети, пришвидшують деградацію популяцій і прискорюють зникнення підсніжника з багатьох угруповань.
Підсніжники належать до рідкісних рослин, що підтверджено занесенням їх до Червоної книги України та різних міжнародних охоронних списків. Вони страждають від уваги людей, оскільки для багатьох є символами весни й пробудження природи. Ці квіти красиві, й багато хто хоче мати їх у себе на столі у вигляді букетика. Проте як зривання, так і купівля чи продаж підсніжників порушують закон.
− Останніми роками кількість браконьєрів у Холодноярських лісах суттєво зменшилася, – зазначає Олександр Спрягайло. – Переважно це поодинокі випадки спроб заготівлі рослини на продаж (у букетах або з цибульками, які продавці пробують видавати за вирощені вдома) чи зривання букетика додому. За час охорони підсніжника його площа суттєво збільшилася. Зараз він трапляється на кількох відокремлених ділянках загальною площею у кілька десятків гектарів. Також суттєво покращилися показники життєвості популяції, що, безумовно, пов’язане з її активною щорічною охороною.
За словами спеціалістів, нині постала інша серйозна проблема для підсніжника – високе рекреаційне навантаження. Значно більше людей хочуть побачити унікальну популяцію і приїздять чи не з усієї України. І якщо не регулювати потік туристів і не слідкувати за дотриманням елементарних правил поведінки, рослини просто витопчуть, і наступного року вже не буде чим милуватися.

Олеся Зінченко, Владислав Бедринець

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x