Лікувальні властивості квасолі

Лікувальні властивості квасолі

Квасоля містить велику кількість пектину, жирів, вуглеводів і клітковини. Крім того, багата квасоля і на такі мікроелементи, як залізо, йод, мідь, цинк і фтор, та макроелементи – кальцій, калій, фосфор магній і калій. Тому ця культура й корисна для організму. Про її лікувальні властивості – читайте далі в матеріалі.

Квасоля містить чимало вітаміну С, а також вітаміни групи В і РР. Калорійність насіння квасолі відрізняється від поживних властивостей квасолі у стручках. У 100 грамах ядер квасолі міститься майже 300 кілокалорій, а в такій же кількості стручкової квасолі – всього 30.

Четверта частина всіх корисних речовин, що їх містить квасоля, – білок. Якщо порівнювати її із м’ясом, то квасоля займе другу сходинку за кількістю білка, а на першому місці – все-таки м’ясо. Це свідчить про те, що поповнити добовий запас білка можна не тільки м’ясними стравами, але і квасолею, приготувавши різноманітні страви.
Оскільки квасоля містить багато сірки, то за допомогою цієї рослини можна вилікувати хвороби шкіри, запалення бронхів, ревматизм і навіть побороти кишкову інфекцію. Залізо, на яке багаті ядра квасолі, допомагає організму впоратися з інфекціями в сезон застуд. А ще цю рослину здавна вважають хорошими сечогінними природними ліками.
Зважаючи на те, що квасоля – дієтична страва, вона входить до складу різних лікувальних дієт – для поліпшення стану хворого при серцевій недостатності, захворюваннях нирок, сечового міхура й печінки. Допомагають страви із квасолі поліпшити настрій, оскільки рослина цілюще діє на нервову систему.

Давно відома користь квасолі при хворобах нирок, оскільки вживання страв із неї має сечогінну властивість. Також корисні ці боби при перевтомі, оскільки при нервовому виснаженні і стресах відвар із квасолі сприяє відновленню організму. Корисна квасоля при різних захворюваннях серця, печінки і шлунково-кишкових захворюваннях. Антибактеріальні властивості рослини дозволяють використовувати її при різних захворюваннях ротової порожнини, крім цього, вживання квасолі знижує ризик утворення нальоту на зубах і зубного каменю. Також ще в давнину довели користь вживання квасолі при захворюваннях грудей і легенів.

Корисні не тільки зерна квасолі, але й сухі стулки бобів, відвар із яких знижує вміст цукру в крові при захворюванні на цукровий діабет.

Приготовану квасолю дієтологи рекомендують вживати із продуктами, що пригнічують газоутворення, наприклад, із кропом. Можна спробувати декілька сортів квасолі, але тільки біла викликатиме менше газоутворень у порівнянні з іншими сортами.

Не рекомендують вживати квасолю при подагрі, нефриті, гастриті, виразковій хворобі шлунка, коліті, панкреатиті, при підвищеній кислотності.

Реклама

3.3 4 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x