Для чого потрібні антиоксиданти?

Для чого потрібні антиоксиданти?

Напевно, всі знають, які продукти потрібно їсти для зміцнення здоров’я серця або кишечника, а як щодо продуктів, які захищають клітини? До них відносять ті, що містять величезну кількість антиоксидантів.

Антиоксиданти – це натуральні компоненти, що, потрапляючи в організм, захищають клітини шкіри від шкідливої дії середовища. У своєму складі антиоксиданти мають вітаміни, мінерали та фітохімічні сполуки. Основними антиоксидантами, які надходять із їжею, є вітаміни С і Е, селен і каротини.

Антиоксиданти потрібні організму для боротьби з вільними радикалами – «неповноцінними» клітинами, які запускають в організмі процес окислення, старіння, розвитку різноманітних захворювань.

Продукти, що містять вітамін С. Цей вітамін у великій кількості містять цитрусові, помідори, червоний, жовтий і зелений перець, темно-зелені овочі.

Бета-каротин. На нього багаті морква, червоний і жовтий перець, брокколі, солодка картопля, манго і багато інших фруктів та овочів.

Вітамін Е. Багато цього вітаміну в горіхах, рослинних оліях, коричневому рисі, бобових, цільному зерні, темно-зелених листових салатах.

Селен. Цей рідкісний мінерал містять деякі види риби, морепродукти, бразильський горіх, м’ясо птиці, цільне зерно, молочні продукти, часник, цибуля й проростки пшениці.

До спецій із високим вмістом антиоксидантів належать гвоздика, кориця, куркума, кмин, петрушка, базилік, каррі, гірчиця, імбир, перець, паприка, часник, коріандр, цибуля і кардамон. Також багатий на антиоксиданти зелений і чорний чай, червоне вино, темний шоколад.

Ще одне джерело антиоксидантів – сушені фрукти (родзинки), червоне вино, горіхи, фрукти (журавлина, чорниця, слива, ожина, малина, полуниця, смородина, інжир, вишня, апельсин, манго), виноградний та гранатовий соки. Овочі, зокрема артишоки, спаржа, авокадо, буряк і шпинат, також мають багато антиоксидантів.
Важливо якнайбільше урізноманітнити своє харчування, щоб отримати максимум користі від продуктів. Адже всі вони так чи інакше містять антиоксиданти.

Нестача антиоксидантів при завеликій кількості вільних радикалів в організмі призводить до стресу, при якому пошкоджуються тканини та виникають захворювання. Тож вживаючи багату на антиоксиданти їжу, ми уникаємо багатьох хвороб.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x