Якою буде погода до кінця березня, повідомив головний синоптик

Якою буде погода до кінця березня, повідомив головний синоптик

Березень продовжує дивувати своєю мінливістю – то раптовим теплом до 18°, то нічними морозами до 5°. На такі контрасти температури повітря реагує і ґрунт – від денного прогріву до +30° в найбільш теплі дні, до ранкового промерзання до 6 см в найбільш холодні. Спостерігається й дефіцит опадів, що триває з лютого і на окремих площах досягає 50%, повідомляє начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

Проте, кажуть синоптики, дивуватись не слід, адже температурні контрасти такі, як і в жовтні, а найменша кількість опадів – цілком властива березню. І недарма в народі його називають «сухень».

Така погода негативно на вегетуючі сільгоспкультури не впливає. Навпаки, дозволяє озимині при оптимальних вологозапасах ґрунту, що накопичились за зиму, кущитись та формувати потужну кореневу систему, відтерміновує строки цвітіння плодових, що є досить важливим для них. Адже заморозки у квітні, які можуть звести нанівець майбутній врожай, є явище звичайне.

Не спішить прогріватися й ґрунт. На сьогодні його середня температура на глибині 10 см становить 4-6°, при 3-4° на першому тижні місяця. Ґрунт ще добре зволожений, що є критерієм для проведення сівби ранніх ярих зернових та зернобобових. Тож, зважаючи на умови характерні цьогорічній весні – швидке підсихання ґрунту, слід активно використовувати погожі дні для весняних робіт на полях та присадибних ділянках.

Нагадуємо дачникам – за такої температури можна сіяти моркву, редис, петрушку, пастернак, цибулю-чорнушку, нут.

За попереднім прогнозом, до кінця березня переважатиме помірне тепло, вночі 2..4º, вдень 10..12º тепла. Лише в періоди 23-24 та 27-29 березня спостерігатимуться нетривалі похолодання, коли вночі можливі слабкі морози, а вдень повітря прогріватиметься не вище +6+8º. Рясних дощів не очікується, можливі періодичні невеликі дощі, місцями з мокрим снігом.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x