Лікарі занепокоєні стрімким зростанням гормональних порушень у черкаських жінок

Лікарі занепокоєні стрімким зростанням гормональних порушень у черкаських жінок

У 98% черкащанок, які звертаються до гінеколога, лікарі виявляють дисгормональні порушення, що проявляються різними «жіночими» недугами. Загалом же, на ПМС та мастопатії страждає кожна четверта-п’ята жінка віком до 30 років та 60% жінок віком після 50–60 років. Небезпечний наслідок гормональних порушень – психічні розлади та онкопатології: саме тому лікарі й б’ють на сполох через зростаючу поширеність таких проблем зі здоров’ям та їх різке помолодшання. Як мінімізувати ризик і не потрапити до зростаючої статистики хворих, про це під час прес-конференції у Черкаському прес-клубі розповіли відомі медичні фахівці міста та області.

– ПМС та мастопатії – дуже поширені наслідки гормональних порушень у жінок. У віці до 29 років ПМС може виникати у кожної п’ятої жінки, до 39 років – у 47–50 відсотків жінок, у 49 років – у 55–60 відсотків, – констатувала головний позаштатний акушер-гінеколог Департаменту охорони здоров’я Черкаського МВК, завідувачка відділенням патологій вагітності Черкаського пологового будинку №1 Ольга Гаркавенко. – У 10% випадків ПМС призводить до втрати працездатності, його симптоми можна сплутати навіть із психічними захворюваннями.
– Єдиної причини цих недугів немає. Проте найбільше ризикують жінки зі світлою шкірою, високим інтелектуальним рівнем розвитку, значним рівнем зайнятості та рівнем стресу – відтак, найчастіше гормональні розлади трапляються у активних, молодих, перспективних і ділових жінок, аніж у домогосподарок. Серед поширених причин – і хвороби щитоподібної залози, – зазначила завідувачка обласним центром планування сім’ї КЗ «Черкаський обласний перинатальний центр» Черкаської обласної ради Юлія Юдіна. – Головна проблема – в тому, що більшість жінок симптоми своїх гормональних розладів здоров’я зараховують до типових «супутників» менструального циклу й переконані, що ці проблеми є типовими для всіх жінок. Але поганий настрій, пульсуючий головний біль та біль у молочних залозах, нудота або блювота, збільшення маси тіла, набряки ніг та живота, коливання артеріального тиску, відчуття страху, тремтіння рук і почервоніння шкіри, дратівливість, відсутність статевого потягу – це якраз і є найбільш поширені симптоми ПМС, що виникають за 10 днів до початку «місячних».

– А часом, за тяжкого перебігу ПМС, такі симптоми навіть після «місячних» не зникають, – розповіла гінеколог-онколог онкогінекологічного центру Черкаського обласного онкодиспансеру Ольга Палійчук. – Сучасний стиль життя жінки дуже сприяє загальному порушенню природних ритмів її організму, в тому числі й гормональних. 150 років тому життя жінки було зовсім інакшим – і не лише через значно меншу кількість шкідливих чинників у середовищі, що її оточувало. У тодішньої жінки було дещо менше менструальних циклів і значно більше пологів з тривалими періодами годування грудьми, а клімакс наступав у 30–35 років.
На сьогодні ж майже кожна четверта жінка до 30 років має проблеми із мастопатією, а після 60-ти таких жінок стає 60 відсотків. Особливо суто «жіночі» проблеми зі здоров’ям загрожують поколінню жінок, які народились або мали 3-річний, 6–9-річний чи 12–16-річний вік у період із 1986 по 1991 рік (постчорнобильські роки).

Основний симптом мастопатії – мастодинія (біль у молочних залозах). Але, на відміну від ПМС, мастопатія супроводжується появою структурних змін у тканинах: з’являються вузлуваті ущільнення молочної залози, різноманітні виділення із соска. При вчасному виявленні й лікуванні такі дифузні зміни, больові відчуття та психоемоційні скарги зникають. Рак молочних залоз у жінок з різними формами мастопатії зустрічається набагато частіше, ніж у середньому в популяції. Саме через страх раку жінки часто бояться звертатися до лікарів. Буває так, що завдяки схожості симптомів жінка може звернутися до зовсім іншого фахівця – терапевта, кардіолога чи невропатолога.

Як лікувати гормональні розлади? Всі фахівці згодні в одному: жінки повинні звертатися до лікаря, а не терпіти, поки «минеться», і не вважати свої симптоми чимось звичайним для жінки. Зазвичай лікарі призначають нормалізацію режимів сну та відпочинку, раціональне харчування (уникання вживання чаю, кави, солодкої мінеральної води, алкоголю та тютюну), обстеження та лікування розладів у роботі щитоподібної залози, лікування супутніх «жіночих» хвороб, заспокійливі препарати, вітамінотерапію (вітаміни А та Е) та рослинні засоби, що можуть м’яко нормалізувати рівень жіночих статевих гормонів та усувати як прояви хвороби, так і її причини (Циклодинон або Мастодинон, що входить до офіційних лікарських протоколів лікування мастопатії).

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x