Ефективні діагностика й лікування – запорука успішного одужання

Ефективні діагностика й лікування – запорука успішного одужання

Туберкульоз називають соціальною хворобою, бо найбільше вражає вона соціально незахищені верстви населення. Несприятливі умови проживання, недотримання елементарних гігієнічних норм, погане харчування, постійні стреси, шкідливі звички, відсутність профілактики – усе це сприяє поширенню епідемії цього захворювання. За результатами 2018 року, Черкаська область посідає 19 рейтингове місце серед областей України. За 2018 рік в області вперше на туберкульоз захворіли 562 особи, що становить 46,2 на 100 тис. населення, що менше на 8,2 % у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, коли показник становив 50,3. У первинній захворюваності протягом останніх 3 років спостерігається негативний приріст. Так, з 2013 року захворюваність зменшилась у цілому на 24,6 %.

Протягом декількох років спостерігається нестабільність захворюваності на туберкульоз серед дитячого та підліткового населення. Так, за 2018 рік на туберкульоз вперше захворіло 25 дітей, віком
0–14 років, що становить 14,6 на 100 тис. дитячого населення (вище на 19,7 %, ніж за аналогічний період минулого року). У порівнянні з 2013 роком, дитяча захворюваність має тенденцію до зростання, і з
2013 року зросла на 46 %.

Захворюваність підліткового населення зменшилась за 2018 рік і становить 10 на 100 тис. підліткового населення, що у 2,6 раза менше, ніж за 2017 рік.
Показник смертності від туберкульозу зменшився, і за даними звітів у 2018 році від туберкульозу померло 103 особи, що становить 8,4 на 100 тис.

Існують п’ять ключових факторів ризику туберкульозу у дітей. Вони включають:
1) домашній контакт із новим діагностованим випадком, що є позитивним за мазком мокротиння;
2) вік менше як 5 років;
3) зниження імунітету, найбільше через ВІЛ, але також і через застосування препаратів, первинний імунодефіцит;
4) важка форма недоїдання;
5) інституалізація (дитячий будинок чи притулок для безхатьків).

Ефективні діагностика й лікування – запорука успішного одужання

– Цього року у нас лікуються 25 дітей, із яких лише троє підлітків. Минулого року в нас було 22 пацієнти, з яких восьмеро – підліткового віку. Це вказує на те, що відміна проб Манту у підлітків негативно впливає на виявлення хвороби. До того ж, діти у підлітковому віці часто недооцінюють стан свого здоров’я і туберкульоз виявляють у них уже у запущеному стані. Слід також зауважити, що не всі батьки звернуть увагу на те, що дитина стала гірше їсти або вередувати. Через це туберкульоз у дітей часто виявляють уже в розвиненій формі. Особливо це актуально для дітей у малозабезпечених, багатодітних сім’ях, будинках сімейного типу, – зазначає Світлана Євтєєва, завідувачка відділення дитячого туберкульозу обласного протитуберкульозного диспансеру.
Та додає, що цього року велику допомогу у виявленні хворих дітей вони отримали від обласного дитячого протуберкульозного санаторію «Руська Поляна», співробітники якого направили на лікування 15 пацієнтів.

У більшості випадків туберкульоз маскується за симптоми хронічного захворювання. Ключові риси, що можуть означати хворобу, включають:
1) хронічні симптоми, що вказують на захворювання туберкульозу;
2) фізичні ознаки, що вказують на хворобу;
3) позитивна проба Манту;
4) флюорографія, що вказує на туберкульоз.

Найчастіше на туберкульоз хворіють люди, що належать до трьох груп ризику: за епідеміологічними показниками (ті, що контактували з хворим на туберкульоз), за медичними показниками (ВІЛ-інфіковані) і за соціальними факторами (малозабезпечені, переселенці та люди, які повернулися з місць позбавлення волі). Основний шлях передачі хвороби − аерогенний, тобто повітряно-крапельний − при кашлі, чханні, розмові у повітря виділяються мікобактерії туберкульозу.

Ефективні діагностика й лікування – запорука успішного одужання

− На сьогодні область забезпечена всіма протитуберкульозними препаратами, необхідними для лікування всіх форм туберкульозу, завдяки коштам Державного бюджету, а також Глобального фонду з боротьби з ВІЛ/СНІД, туберкульозом та малярією. Тобто протитуберкульозну терапію пацієнти отримують у повному обсязі безкоштовно. Як стаціонарно, так і амбулаторно лікування проводиться контрольовано, − розповідає Дарія Левандовська, головний позаштатний фтизіатр області. − Більшість пацієнтів на амбулаторному етапі лікування перебувають на медико-соціальному супроводі, що здійснюється в області БО «Від серця до серця», і в разі дотримання всіх рекомендацій та призначень лікаря отримують мотиваційні набори (продуктові чи гігієнічні пакети за вибором пацієнта).

Туберкульоз – виліковна хвороба, за умови своєчасного виявлення, вчасно розпочатого лікування та дотримання режиму. Хворі на туберкульоз протягом лікування обстежуються (рентгенологічно, дослідження біоматеріалу) відповідно до календаря моніторингу лікування.

− Після завершення лікування огляд необхідно проходити щонайменше 1 раз на рік при відсутності будь-яких скарг та змін стану здоров’я. Після одужання у повторних курсах лікування немає необхідності. Його призначають тільки в разі рецидиву захворювання, − пояснює лікар.
За словами Дарії Левандовської, профілактика туберкульозу починається з народження дитини, коли в пологовому будинку роблять щеплення вакциною БЦЖ на 3–5 день після народження. У подальшому з чотирічного віку і до 14 років включно щорічно необхідно проводити пробу Манту дітям для виявлення інфікованості та латентної туберкульозної інфекції, що можуть потребувати призначення чи профілактичного курсу протитуберкульозними препаратами, або ж повноцінного лікування. Необхідно наголосити, що проба Манту – це не щеплення, а проба на виявлення інфікованості паличкою туберкульозу, тому викликати захворювання на туберкульоз ця проба не може.
Найголовніші принципи профілактики туберкульозу – це здоровий спосіб життя, своєчасні профілактичні огляди та уникнення ситуацій, що можуть призвести до зниження імунітету.


Олеся Зінченко, Сніжана Калюжна

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x