Порядок оподаткування та декларування доходів репетиторів

Порядок оподаткування та декларування доходів репетиторів

Вчителям, викладачам та особам, які надають репетиторські послуги, варто враховувати ці зміни.

Відповідно до п.п. 14.1.54 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України, дохід із джерелом їх походження з України – будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх на території України. Якщо викладач-репетитор не є фізичною особою-підприємцем, але постійно надає репетиторські послуги фізичним особам, то він зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів (п.п. 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 Кодексу).

Податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2018 рік викладач-репетитор подає до 2 травня 2019 року включно. Суму податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) та військового збору, зазначену в річній податковій декларації такий викладач-репетитор самостійно сплачує до 31 липня 2019 року.

Доходи від репетиторства відповідно до п. 167.1 ст. 167 Податкового кодексу України, оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків. Також із вказаних доходів справляється військовий збір за ставкою 1,5 %.

Репетиторські послуги – це, зокрема, підготовка дітей до школи, вступу до навчальних закладів, незалежного тестування, навчання з будь-яких предметів, написання рефератів, виконання контрольних, курсових, дипломних робіт тощо. Аналогічний порядок оподаткування та декларування доходів аніматорів, організаторів свят, людей творчих професій (музики, актори, художники, танцівники, журналісти, фотографи, перекладачі тощо), блогерів, осіб, які надають побутові послуги, нянь, доглядальниць тощо.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x