Пульсівний головний біль у дитини – зверніться до лікаря!

Пульсівний головний біль у дитини – зверніться до лікаря!

Ірина Данченко, завідувач консультативної поліклініки Черкаської обласної дитячої лікарні ЧОДА, дитячий лікар-невролог розповіла кореспонденту «Нової Доби» про причини головного болю у дітей та підлітків, а також пояснила, як подолати мігрень та інші види головного болю.

– Серед десяти пацієнтів двоє скаржаться на головний біль. Частіше це школярі, – зазначає лікарка. – Причиною може бути розумове й фізичне навантаження, тривале сидіння на одному місці, непровітрені приміщення, недостатнє перебування на свіжому повітрі, зневоднення, тривалі проміжки між прийомами їжі, хронічні стресові ситуації. При цьому виникають головні болі напруження. Позбутися їх можна, якщо нормалізувати умови шкільного періоду життя дитини: обов’язковим є сніданок, легка гімнастика, провітрювання приміщення, користування гаджетами «з розумом» – не більше ніж 30–40 хвилин на день. До школи краще ходити пішки (не менше як 15 хвилин) і після школи прогулятися протягом 30–40 хвилин.

Ірина Данченко наголошує, що не треба змушувати школяра «сидіти за уроками», доки він їх не вивчить. Необхідно обов’язково робити часті перерви й перекуси, при цьому не забувайте про воду. Пити потрібно від 5 до 10 склянок на добу (залежно від віку). Крім того, тривалість сну має не бути меншою ніж 8 годин.

– Якщо ваша дитина поскаржилася на головний біль, спершу дайте їй випити одну або дві склянки води та відпочити. Якщо не допомогло – можна запропонувати знеболювальні препарати у віковій дозі.
Пам’ятайте: якщо біль «розриває», пульсує, повторюється вночі і зранку, а також його супроводжує одноразове або багаторазове блювання, – негайно зверніться до лікаря!

Також причиною головного болю, як зауважила лікарка, можуть бути різні захворювання внутрішніх органів, хронічні інфекції, тривале вживання лікарських засобів, онкологічні захворювання нервової системи.
За словами лікарки, однією з найпоширеніших недуг є мігрень. Для цього захворювання характерні сильні головні болі пульсівного характеру, які не припиняються після прийому анальгетиків. Напад може тривати не одну добу, іноді супроводжується блюванням, людину дратує світло і шум. Врешті людину хилить на сон. Після декількох годин сну мігрень зазвичай минає. Проте це захворювання небезпечне тим, що може ускладнюватися інсультом або епілепсією, тому має досить специфічне лікування.

Поширеною причиною виникнення хронічних головних болів у дітей є перенесені черепно-мозкові травми. Окремо виділяють різноманітні цереброваскулярні розлади, тобто судинні пороки розвитку нервової системи: кавернозні ангіоми, капілярні телеангіектазії, венозні ангіоми, внутрішньочерепні артеріальні аневризми та інші. Такі діагнози можна поставити тільки після специфічного магнітно-резонансного обстеження.

Вегетативно-судинні розлади характеризують досить складним порушенням нейрогуморального апарата, який регулює кровообіг на різних рівнях нервової системи від кори до периферичних відділів.

Ірина Данченко зауважує, що батькам необхідно ретельно слідкувати за сприятливими умовами життя своєї дитини та доброзичливим кліматом у сімейних відносинах.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x