Із березових бруньок приготуйте лікувальні настоянки та мазі

Із березових бруньок приготуйте лікувальні настоянки та мазі

Бруньки берези є помічниками при шкірних хворобах, гострому ревматизмі, запаленнях печінки, виразках, серцевій недостатності, нефриті, неврозах, холециститі. Примочки з відварів або настоянки березових бруньок добре загоюють свіжі рани, навіть глибокі. Також це гарний засіб від вугрів.

Березові бруньки збирають навесні – щойно вони набухли, але ще не розпуклися. Про готовність до збору свідчить липка речовина, яку виділяють бруньки. Для збору краще вибрати зруби чи молоді зарості. Треба зрізати гілки, зв’язати в невеликі вінички, підвісити там, де є протяг. Коли висохнуть, бруньки обмолочують і зберігають у сухому місці в полотняних торбинках або паперових пакетах.

Рецепти домашніх ліків із березових бруньок
Мазь на олії. У глиняну посудину покладіть шарами (1,5 см) 700 г несолоного вершкового масла та 300 г свіжих бруньок, накрийте, кришку замастіть тістом. Покладіть у витоплену піч чи в духовку, щоб умлівало за невисокої температури 2,5–3 години. Через добу масло з бруньок треба відтиснути через марлю, розмішати з 1 ч. л. порошку камфори. Зберігати у щільно закритому посуді в прохолодному місці.
Застосовування:
– ревматизм, сольові відкладення на суглобах, біль у попереку: втирати у хворе місце 1 раз на день перед сном, обв’язати вовняною хусткою.

Олійна настоянка. Дві склянки свіжих бруньок потовчіть дерев’яним товкачиком, залийте 600 мл олії, настоюйте в темному прохолодному місці 40 діб, періодично збовтуючи. Додайте по 50 г свіжого подрібненого цвіту звіробою, деревію та ромашки, знову настояти впродовж 3 тижнів. Потім треба покласти настоянку в закритому посуді на киплячу водяну баню на 30 хв і настояти 3 доби. Не проціджуючи, покладіть у темне прохолодне місце.
Застосування:
– геморой із кровотечею та тріщинами заднього проходу: мікроклізми (вводити по 10 мл двічі на день) чи масаж. Техніка масажу: вказівний палець вмочити в настоянку, ввести в чистий анальний отвір і водити пальцем по колу впродовж 15–20 хв (палець кілька разів вмочувати в олію). Процедуру виконувати двічі-тричі на день упродовж 2–3 тижнів;.
– для оздоровлення волосся: перед миттям голови настоянкою змастити корені волосся та добре помасажувати шкіру. Після миття обполоснути волосся міцним відваром березового листя.

Настій. Візьміть 1 ст. л. сухих бруньок, заваріть 0,5 л окропу, настоюйте протягом 2 годин, перецідіть.
Застосовування:
– при діабеті, захворюваннях травного тракту, печінки, жовчних шляхів, холециститі, жовчнокам’яній хворобі, для полегшення перебігу місячних, а також як глистогінний засіб (виганяє аскарид та гостриків) відвар слід випити протягом дня за 3 прийоми;
– при затримці сечі приймати 1 раз на день протягом 10–15 днів. У настій можна додати мед або насіння кропу (1:2) – пити слід дрібними ковтками, що збільшить сечогінний ефект;
– при ангіні рекомендують повільно жувати березові бруньки після прийому їжі, попередньо злегка розім’явши їх.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

1 Коментар
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Светлана

Доброго дня! Хочу прокоментувати про користь березових бруньок. Моя бабуся , яка дожила до 94 років, завжди мала настоянку з березових бруньок на горілці . Не кожний день , але приймала по 1 десертній ложці цю настоянку, заїдаючи трошки вершковим маслом і трошки медом, і почувала себе дуже добре.Завжди примовляля, що син і онук не дадуть їй віка( 100 років) дожити, а так воно і сталось ( похоронила сина, онука, які підірвали їй здоров”я). Харчування було дуже просте: кисляк з натурального молока, мед і лимон і настоянка з березових бруньок. Завжди дотримувалась посту, м”ясо дуже рідко вживала і дуже полюбляла… читати далі >

1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x