Ознаки непереносимості глютену

Ознаки непереносимості глютену

З екранів телевізорів та новин ми часто чуємо про непереносимість глютену і його «жахливі» наслідки. Але чи такий страшний чорт, як його малюють? Що таке глютен і чи варто його так боятися – читайте далі в матеріалі.

Що це таке? Глютен – це складний білок, його містять деякі зернові культури і не тільки. Його вплив на організм людини дуже неоднозначний і багато в чому залежить від особистої непереносимості, яка часто буває спадковою.

Які продукти містять глютен?
Пшениця. Вона входить у більшість видів хліба, а також печиво й різні види випічки. Котлети, паніровані хлібними крихтами, теж «неприпустимі». Не забудьте врахувати макарони, кус-кус і крекери.
Ячмінь. Із зерен ячменю виробляють дві крупи: перлову і ячну. Саме ці каші не можна їсти.
Овес. Вівсянку теж потрібно вживати з обережністю. Хоч овес сам по собі не містить глютену, деякі хворі на целіакію його все ж не переносять.

Які ознаки непереносимості глютену?
Найбільш помітна ознака – свербіння і лущення шкіри, а також крихкість нігтів. Саме ці прояви чутливості до глютену ви спочатку помітите. Далі можуть виникнути гормональні зміни, які проявляються у збої менструального циклу, слабкості і хворобливих критичних днях. Проблеми з концентрацією, безсоння і головні болі також сигналізують про неперосимістьглютену. Також серед симптомів – погіршення стану зубів і постійні виразки в ротовій порожнині.
Не тільки глютен, але й інші продукти також можуть негативно впливати на стан шкіри. Будьте уважними при складанні меню для себе і своєї сім’ї. Можлива непереносимість не лише глютену, а й казеїну – складного білка, що його містять молочні продукти.
Якщо ви виявили у себе такі симптоми, обов’язково зверніться до лікаря і пройдіть всі необхідні тести для виявлення непереносимості. Оскільки ознаки непереносимості глютену притаманні й іншим недугам, не варто виключати складний білок зі свого раціону, якщо точно не знаєте, що проблема саме в ньому.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x