Головний синоптик області розповів, якими будуть умови для аграріїв цієї весни

Головний синоптик області розповів, якими будуть умови для аграріїв цієї весни

Нинішній березень характеризується аномально теплою погодою. Проте, на загальному тлі підвищення температури спостерігалися часті затоки холоду, що відтерміновували стійкий перехід середньодобової температури повітря через +5°, а з ним і початок активної вегетації сільгоспкультур.
Останній заток холоду спостерігався нещодавно, з яким середньодобова температура знизилася до значень характерних для середини березня. Повітря охолоджувалося до 5° морозу, а поверхня грунту – до -6°. В районах східної частини області місцями навіть формувався тимчасовий сніговий покрив висотою до 5 см. Такі явища для березня є звичайними і оскільки активна вегетація культур ще відсутня, шкоди не приносять.
Для вегетуючих культур заморозки є небезпечними, ймовірність яких у кінці квітня в цього року дуже висока, зазначає начальник Черкаського обласного гідрометеоцентру Віталій Постригань.

Із похолоданням ґрунт дещо охолонув. Його середня температура на глибині 5-10 см наразі становить 3-4 ° і вважається початковою температурою проростання насіння, проти 4-6° напередодні похолодання. Це й підтверджують спостереження агрометеорологів – на 6 добу після сівби проросло насіння ячменю.

За прогнозом, після чергового сплеску тепла у ці вихідні, що нарешті зумовить перехід середньодобової температури через +5°, початок нового тижня чекаємо більш прохолодним та вітряним, вночі можливі зниження температури до слабких заморозків. Друга половина наступного тижня – з невеликими опадами і підвищенням середньодобової температури на 1-3°.

За такої погоди необхідно використовувати погожі дні для продовження сівби холодостійких культур та обробки плодових і ягідних культур від шкідників та хвороб, адже їх цвітіння близько.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x