Порядок оподаткування доходів осіб, які здають житло в найм (піднайм), ліжко-місце, частину житла тощо

Порядок оподаткування доходів осіб, які здають житло в найм (піднайм), ліжко-місце, частину житла тощо

Так, доходи фізичної особи від надання в житловий найм нерухомості (у тому числі її частини, ліжко-місця) оподатковуються на загальних підставах.
Згідно з п.164.2 ст.164 Податкового кодексу України до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб – власника майна включаються, зокрема, дохід від надання такого майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування).

Якщо орендар є фізичною особою і не являється суб’єктом господарювання (тобто не є фізичною особою-підприємцем) то відповідальним за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є орендодавець. Такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок на доходи фізичних осіб до бюджету в строки, встановлені Податковим кодексом України для квартального звітного (податкового) періоду, а саме: протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу. Орендодавець в обов’язковому порядку відображає суму отриманого доходу, суму сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами звітного року у річній податковій декларації (подається по строку 2 травня).

Доходи від надання нерухомості в оренду, суборенду, найм, піднайм та ін., відповідно до п. 167.1 ст. 167 Податкового кодексу України, оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків. Також із вказаних доходів справляється військовий збір за ставкою 1,5 відс. Податкові зобов’язання з військового збору визначаються в декларації про майновий стан і доходи за звітний рік. На відміну від податку на доходи фізичних осіб (який сплачується за кожен квартал протягом звітного року) сума військового збору, визначена у річній податковій декларації сплачується один раз до 1 серпня року, наступного за звітним.

Ще одне. Якщо фізична особа – власник об’єкта житлової нерухомості використовує цю нерухомість з метою одержання доходів – у нашому випадку здає нерухомість (або її частину) в оренду, – пільга з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки на такий об’єкт на весь час оренди не застосовується.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x